Komentar
0

Gaza i gas – neuspjesi Evropske unije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slaba, podijeljena, nedosljedna, licemjerna i izluđujuća - tako Evropsku uniju privatno opisuju u Washingtonu, Moskvi i Pekingu, piše u Guardianu Timothi Garton Ash, uz ocjenu da je prva sedmica 2009. pokazala da su kritičari sasvim u pravu.

Evropa je suočena s dvije akutne krize koje ugrožavaju i naše interese i naše vrijednosti, navodi Garton Ash.

Rat u Gazi je negacija svih principa za koje se Evropa navodno zalaže; zbog rusko-ukrajinskog spora oko gasa građani pojedinih zemalja članica na istoku kontinenta već cvokoću od zime u svojim hladnim stanovima.

Ako zaštita naših građana od bijele smrti nije naš vitalni interes, onda zaista ne znam šta jest, nastavlja autor. Patnje na istoku Evrope su svakako manje akutne od onih u Gazi, ali je odgovornost Evrope na tom planu mnogo očiglednija, ocjenjuje Garton Ash.

Evropa ne može da zaustavi tragediju u Gazi bez pomoći SAD-a.

Amerikanci, međutim, nemaju nikakve veze s ruskim gasom. Da je EU poslušala stručnjake i počela da uspostavlja jedinstveno gasno tržište čim je Rusija prvi put zavrnula slavine, te da ima zajedničku, jedinstvenu politiku i prema Rusiji i prema Ukrajini, nikada se ne bismo ni našli u ovako nezavidnom položaju.

Sve dok se građani širom Evropske unije ne probude i zatraže od svojih lidera da se kolektivno saberu, oni za to neće imati domaći politički poticaj.

Oni možda i prihvaćaju dugoročni argument za snažnije i odlučnije evropsko prisustvo na svjetskoj pozornici, ali sve dok su na političkom položaju kratkoročni politički dobitak će prevagnuti.

Na nama je, građanima Evrope, da promijenimo njihove kalkulacije.

To znači da moramo i sami da uvidimo koliko je svijet u kojem živimo opasan i koliko dugo ćemo morati da se borimo da sačuvamo relativno prosperitetan, civilizovan i slobodan način života koji smo izgradili tokom posljednjih 50 godina.

Ukoliko to ne učinimo, ili sve dok to ne učinimo, naši takozvani prijatelji u Americi, Kini ili Rusiji će nas s pravom prezirati, zaključuje Timothy Garton Ash u Guardianu.