Indija
0

Gandijev praunuk protiv aukcije predmeta njegovog pradjeda

FENA
Praunuk Mahatme Gandija pokrenuo je kampanju sakupljanja sredstava da bi pokušao da otkupi i vrati u Indiju neke liče stvari lidera indijske nezavisnosti, koje će idućih dana biti iznijete na aukciju u Njujorku.

Za Tušara Gandija je prodaja predmeta njegovog pradjeda, koji je vodio gotovo asketski život i posjedovao malo dobara, "nemoralna pošto pripadaju Indiji i indijskom narodu".

On je izjavio da će pokušati da sakupi barem 300.000 dolara (oko 235.000 eura) da bi imao realnu mogućnost da otkupi predmete.

Tušara Gandi je istakao da je mogao da zatraži pomoć indijske vlade, ali da se opredijelio za pokretanje "narodne inicijative" za povratak zbirke tih predmeta u zemlju.

  • Pomjerit ću nebo i zemlju da bih ih vratio, rekao je on, dodajući da će, ako uspije u svom naumu, sve predmete povjeriti nekom muzeju. Aukcija zbirke ličnih predmeta Mahatme Gandija bit će održana 5. marta u Njujorku.

Zbirku čine čuvene Mahatmine okrugle naočare, iznošene kožne sandale, džepni sat, zdjela i bakreni tanjir.

Predmete je sakupio jedan američki privatni kolekcionar koji je do njih došao posredstvom Gandijevih potomaka, kazali su u kući "Antikvorum okšenirs" koja organizuje aukciju, prenijele su u nedjelju agencije.