Libija
0

Gaddafijeve snage granatiraju Misratu, pobunjenici napreduju ka Bregi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Snage lojalne libijskom čelniku Muammaru el Gaddafiju ispalile su u subotu najmanje 100 raketa na Misratu, tvrde predstavnici pobunjenika.

"Ispalili su rakete na industrijsko područje tokom jutra, najmanje stotinu njih je ispaljeno. Nema izvještaja o žrtvama", kazao je Reutersu portparol pobunjenika Abdelbaset Abu Mzeriek.

Misrata je jedino veće uporište pobunjenika na zapadu Libije. Gaddafijeve snage već nekoliko sedmica drže grad pod opsadom, a vjeruje se da je u napadima do sada poginulo više od stotinu ljudi.

Više od 100 projektila ispaljeno je i u petak, a pobunjenici su saopćili da su vladine snage uspjele da dođu do gradskog centra.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch u međuvremenu je saopćila kako ima dokaze da su Gaddafijeve snage bacale ubojite kasetne bombe u stambeno područje Misrate.

Portparol libijske vlade Moussa Ibrahim odbacio je optužbe, rekavši da želi da vidi dokaze za te navode.

Pukovnik Hamid Hasi, koji se bori na strani libijskih pobunjenika, izjavio je u subotu da se njegove snage približavaju strateški važnom gradu Brega, pošto su ih odatle potisnule Gaddafijeve snage.

On je kazao da su za prodor pobunjenika zaslužni NATO udari, koji su oslabili libijsku vojsku.