Barack Obama
0

"Gaddafi mora otići s vlasti"

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da je libijski čelnik Moammar Gaddafi izgubio legitimitet te da "mora sići s vlasti i odmah otići".

"Vrijeme je da Gaddafi ode", rekao je Obama na zajedničkoj pres-konferenciji s meksičkim predsjednikom Felipeom Calderonom, koji boravi u jednodnevnoj službenoj posjeti SAD-u.

Obama je također rekao da je odobrio upotrebu aviona američke vojske, kako bi pomogli u evakuaciji izbjeglica koje bježe od nasilja u Libiji.

"Vidjeli ste s velikom jasnoćom da je on izgubio legitimitet kod svog naroda", rekao je Obama novinarima.

"Zato mi dopustite da budem nedvosmislen o tome. Pukovnik Gaddafi treba sići s vlasti i otići. To je dobro za njegovu zemlju. To je dobro za njegov narod. To je prava stvar koju treba napraviti", naglasio je on.

To je do sada najodlučnija reakcija američkog predsjednika na Gaddafijevo nasilno slamanje narodne pobune u Libiji, koje je do sada odnijelo stotine ljudskih života.

Osim mjera koje je administracije već odobrila, uključujući obustavu operacija ambasade s Libijom, zamrzavanje 30 milijardi dolara libijske imovine u SAD-u i podršku multilateralnim sankcijama, Obama je rekao da je odobrio upotrebu američkog vojnog transporta zbog sve veće humanitarne krize.

"Zbog toga sam odobrio da vojni avion pomoge prevesti Egipćane koji su pobjegli do tuniske granice, da se vrate kući u Egipat. Ovlastio sam USAID da unajmi dodatne civilne avione kako bi pomogli ljudima iz drugih zemalja da otputuju svojim domovima. A mi podupiremo i napore međunarodnih organizacija", rekao je Obama.

Kazao je kako je većina sadašnjih napora usmjerena na ublažavanje humanitarne krize, ali da on želi imati cijeli niz mogućnosti na raspolaganju.

Obama je rekao kako je dao uputstva Pentagonu i State Departmentu da se ispita cijeli niz opcija.

"Ne želim da budemo onemogućeni, želim da donesemo odluke na temelju onoga što će biti najbolje za libijski narod, u dogovoru s međunarodnom zajednicom", kazao je američki predsjednik.

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u utorak, na senatskom saslušanju, kako SAD strahuje od mogućnosti da Libija potone u haos i postane novo utočište Al-Qaide, poput Somalije, podsjetivši da mnogi pripadnici Al-Qaide u Iraku i Afganistanu dolaze upravo iz Libije, i to iz njenog istočnog dijela koji sada nadziru pobunjenici.

Ta njena izjava donekle objašnjava naglašeni oprez s kojima je Obamina administracija do sada reagirala na zbivanja u Libiji, za razliku od Egipta gdje je relativno brzo stala uz proturežimske demonstrante.