Pobunjenici poručili
0

"Gadafi, više nema kompromisa"

FENA
Moamer Gadafi (Foto: Reuters)
Moamer Gadafi (Foto: Reuters)
Nacionalno prijelazno vijeće, politički organ libijskih pobunjenika, odbacilo je u subotu poziv vođe Moamera Gadafija na pregovore za izlazak iz krize, tvrdeći da on nema nikakvo pravo odlučivati o budućnosti Libije.
"Prošlo je vrijeme kompromisa", rekao je Abdel Hafiz Goga, glasnogovornik Prijelaznog vijeća u reakciji na govor libijskog čelnika u kojem je izjavio da neće odstupiti s vlasti i pozvao Pariz i Washington na pregovore o izlasku iz krize, prenosi Reuters.

Goga je istaknuo da libijski "narod ne može zamisliti ni prihvatiti Libiju u kojoj bi Gadafijev režim imao neku ulogu".

Libijski vođa je u televizijskom obraćanju ponudio prekid vatre i primirje uz uslov da NATO prekine sa napadima, ali je odbio da se povuče sa vlasti.

"Libija je spremna na prekid vatre i uvijek smo i bili, ali nas je krstaški NATO spriječio u tome. Vrata miru su otvorena", rekao je Gadafi.

Gadafi je obećao mladim pobunjenicima automobile i novac ako polože oružje, rekavši da su to "djeca prevarena obećanjima NATO".

Vojni portparol pobunjenika Ahmed Bani rekao je da Gadafi "igra prljavu igru".



"On ne govori iskreno. Mi mu ne vjerujemo", rekao je on.

I članice NATO odbacile su poziv libijskog vođe Moamera Gadafija za prekid vatre, rekavši da su potrebna "djela, a ne riječi", najavljujući da će nastaviti sa pritiskom dok se ne ispuni mandat Savjeta bezbjednosti UN.

Alijansa je obećala da će nastaviti sa operacijama dok ne prestanu napadi na civile, dok se sve Gadafijeve snage ne vrate u baze i oslobodi se prolaz humanitarnoj pomoći.