Najmoćnije zemlje svijeta
41

G7 poručio Iranu da ne isporučuje balističke projektile Rusiji i zaprijetio mjerama

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grupa sedam (G7) industrijskih sila poručila je Iranu u petak da ne isporučuje balističke rakete Rusiji da ih koristi u sukobu s Ukrajinom, upozoravajući da će poduzeti mjere protiv Teherana ako to učini.

"Ako Iran nastavi s isporukom balističkih projektila ili srodne tehnologije Rusiji, spremni smo odgovoriti brzo i na koordiniran način, uključujući nove i značajne mjere protiv Irana", navode čelnici G7 u saopćenju.

Iran je Rusiji dostavio veliki broj moćnih balističkih projektila zemlja-zemlja, kazali su izvori Reutersu prošlog mjeseca, produbljujući vojnu saradnju između dviju zemalja, koje su pod američkim sankcijama.

U saopćenju G7 nije navedeno da li vjeruje da je Rusija već primila iranske projektile, sugerirajući da Teheran još razmatra tu mogućnost.

"Izuzetno smo zabrinuti zbog izvještaja da Iran razmatra transfer balističkih projektila i povezane tehnologije", navodi se u saopćenju, prenosi Reuters. 

"Pozivamo Iran da to ne čini, jer bi to doprinijelo regionalnoj destabilizaciji i predstavljalo bi značajnu materijalnu eskalaciju u njegovoj podršci ruskom ratu u Ukrajini", saopćio je G7, dodajući da je Teheran Rusiji već obezbijedio dronove koje je koristila protiv civila.

Grupom G7 velikih zapadnih demokratija trenutno predsjedava Italija, a uključuje i Sjedinjene Američke Države, Japan, Njemačku, Britaniju, Francusku i Kanadu.