Svijet
0

Frattini se zalaže da Međunarodni kazneni sud ispita Gadafijevu odgovornost

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini izjavio je u četvrtak da bi Međunarodni kazneni sud (ICC) trebalo da ispita je li libijski lider Moamer Gadafi odgovoran za izlaganje smrtnoj opasnosti na tisuće izbjeglica koje su u manjim plovilima putovale ka talijanskoj obali.

On je talijanskim medijima kazao da Gadafi mora otići s vlasti, da ga "niko ne želi mrtvog" i kako bi trebalo da mu bude suđeno, prenosi agencija Associated Press.

Otkad je ranije ove godine počela pobuna protiv Gadafija, hiljade ilegalnih imigranata, od kojih su većina bili radnici u Libiji, otplovile su na brodovima krijumčara do talijanskih obala.

Frattini je kazao kako bi stalni haški sud trebalo da utvrdi je li ih Gadafi promišljeno poslao u plovilima ka talijanskoj obali i ako jeste, kako je rekao, to bi bio zločin protiv čovječnosti.

Afričke tradicionalne starješine su u međuvremenu sa sastanka u gradu Cotonou u Beninu predložile provođenje tranzicije u Libiji, nakon koje bi Gadafi imao ceremonijalnu ulogu poput one koju ima britanska kraljica, a izvršna vlast bi pripala pobunjenicima.

Oni su pozvali na okončanje zračnih udara NATO-ovih snaga u Libiji, osudivši intervenciju koja, kako je saopćeno nakon sastanka, ima prikrivene motive, među kojima je i libijska nafta, prenio je AFP.

Među tradicionalnim vladarima koji su se okupili na konferenciji u Beninu bili su predstavnici Čada, Republike Kongo, Demokratske Republike Kongo, Gane, Obale Slonovače, Kenije, Malija, Namibije, Južnoafričke Republike i Zimbabvea.