Zbog rata u Ukrajini
0

Međunarodni sud će zahtijevati dodatni novac za gonjenje ruskih ratnih zločinaca

L. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Karim Khan, tužitelj međunarodnog kaznenog suda, tražit će dodatni novac za gonjenje ruskih ratnih zločina u Ukrajini, uključujući potencijalno kazneno gonjenje Vladimira Putina za nadgledanje otmice djece iz Ukrajine u Rusiju.

Khan je donio odluku o hapšenju ruskog predsjednika prošle sedmice uoči konferencije u Londonu koju su zajedno organizirale Ujedinjeno Kraljevstvo i nizozemska vlada s ciljem prikupljanja novca za financiranje ICC-ovog istražnog rada na ratnim zločinima u Ukrajini. Proračun ICC-a nije povećan iako ima 40 istražitelja koji rade u Ukrajini.

Putinov nalog za hapšenje također bi mogao iziskovati sve veće zahtjeve unutar Ukrajine i nekih stručnjaka za međunarodno pravo za osnivanjem posebnog suda koji bi se bavio širim zločinom agresije od strane Rusije.

Khan, britanski sudac, uvijek je inzistirao na tome da ICC ima potrebne ovlasti za procesuiranje ruskog vodstva u ratu. Međutim, kritičari kažu da bi posebni sud bio učinkovitije sredstvo budući da ne bi trebao dokazivati ​​uzročnu vezu između pojedinačnih ratnih zločina i ruske upravljačke strukture.

Više od 40 zemalja sudjeluje na konferenciji čiji su domaćini zamjenik premijera Ujedinjenog Kraljevstva Dominic Raab i nizozemski ministar pravde i sigurnosti Dilan Yesilgoz-Zegerius. UK osigurava dodatnih 395.000 funti za financiranje rada ICC-a.

Denys Maliuska, ukrajinski ministar pravosuđa i Andriy Kostin, ukrajinski glavni tužitelj, također će prisustvovati.

Neke vodeće zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, još nisu podržale ideju o posebnom sudu, strahujući da bi to moglo potkopati rad ICC-a.

Rat između ICC-a i zagovornika posebnog suda postao je ozbiljniji kada je predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, rekla da podržava poseban sud.