Osuđen na doživotnu
6

Francuski ubica uhapšen nakon 20 godina: Vodio TV show, putovao i pobjegao iz zatvora

M. N.
Francuz Jean-Claude Lacote za kojim se tragalo zbog ubistva britanskog biznismena Marcusa Mitchella 1996. godine uhapšen je u Obali Slonovače. Bio je u bijegu više od 20 godina tokom kojih je vodio krimi reality show na televiziji i priredio odvažan bijeg iz zatvora.

Lacote i njegova supruga Hilde Van Acker osuđeni su prije više godina u Belgiji na doživotne kazne zatvora u odsustvu zbog ubistva Britanca.

Mitchell, otac troje djece, je upucan tri puta u glavu i vrat 23. maja 1996. godine u gradu De Haan (Belgija). Ubijen je kada je otkrio da je prevaren za svoja ulaganja u avijacijskom sektoru.

Dan nakon što su ga ubili ovaj bračni par je trajektom pobjegao. Uhapšeni su u Belgiji kasnije te godine, ali su pušteni na slobodu zbog nedostatka dokaza, a pretpostavlja se da su tokom proteklih godina živjeli u Brazilu i Južnoj Africi, uprkos Interpolovoj potjernici.

Lacote je imao TV karijeru u kojoj je prenosio kako se policija suočava s opakim kriminalcima. Uhapšen je 2007. godine zbog sumnje da je prevario irskog biznismena, ali je pobjegao iz zatvora u Johannesburgu dok je čekao suđenje.

Belgija je godinama pokušavala da ih vrati i tražila ekstradiciju od Južne Afrike, a od 2011. godine par je na belgijskoj listi najtraženijih bjegunaca.