Lice čudovišta
23

Francuski serijski ubica godinama izmicao policiji, u međuvremenu se pojavljivao na televiziji

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Francuskog serijskog ubicu Francoisa Verovea godinama je tražila policija. Uprkos tome, prije nekoliko godina pojavio se u jednom TV takmičenju.

Bivši policajac koji je 1980-ih i 1990-ih silovao i ubio nekoliko ljudi, uključujući i maloljetnice, policajcima je bio poznat samo kao "Traženi čovjek" (Le Grêlé).

Njegova prva žrtva bila je jedanaestogodišnja Cécile Bloch, koja je pronađena mrtva u Parizu 1986. Godinu dana kasnije, Vérove je ubio tridesetosmogodišnjeg aviotehničara Gillesa Politia i dvadesetogodišnju njemačku pomoćnicu Irmgard Müller.

Pripisuju mu se ukupno četiri ubistva i šest silovanja, no prema tvrdnjama istražitelja, broj njegovih zločina bio je znatno veći, po nekima čak trideset i jedan.

Neki svjedoci su ga vidjeli kako čini odvratne radnje i opisali su njegove fizičke karakteristike. Ipak, istražitelji ga nisu uspjeli uhvatiti, iako se on sam nije pokušao sakriti, govorila je njegova supruga.

Dokaz njegove samouvjerenosti bio je i dosad nepoznati nastup u televizijskom takmičenju "Svako hoće na njegovo mjesto". Snimak iz 2019. godine objavio je magazin Marianne .

Vérove se u programu predstavio kao bivši žandar. Mirno je odgovarao na razna pitanja moderatora o svojij policijskoj pozadii. Našalio se, na primjer, kako je parkom patrolirao u sedlu konja. Nije spominjao činjenicu da je privremeno suspendiran zbog afere s prostitutkom.

Prema riječima novinarke Patricie Tourancheau, autorice knjige o Vérovu, njegov je nastup bio provokacija.

"Zapanjujuće je vidjeti ga kako učestvuje u igri i prkosi svima na svoj način. No, ujedno potvrđuje da veliki kriminalci izgledaju kao obični ljudi. Oni nemaju glavu čudovišta", citirao je The Times njezine riječi .

Skriveni život

Tokom svog života Verove se predstavljao kao otac i suprug pun ljubavi. Njegova supruga nije bila svjesna njegovog dvostrukog života, kao ni stanovnici gradića Prades-Le-Lez, u blizini Montpelliera, gdje je živio. Tamo je bio cijenjen građanin, bio uključen u lokalnu političku scenu, čak je biran i za vijećnika.

Luc Richard, brat ubijene Cecile, koji ga je vidio kako odlazi nakon sestrinog ubistva, opisao ga je kao nekoga ko je "vrlo siguran u sebe".

"Rekao je nešto poput: Želim vam jako, jako dobar dan", prisjeća se Richard.

Policijski trag

Godine 2021. istražitelji su ponovo otvorili slučaj i pozvali 750 policajaca na DNK testove kako bi utvrdili je li neko od njih počinitelj. Da bi ubica mogao biti iz njihovih redova, govorilo je njegovo poznavanje policijske terminologije, tehnike imobilizacije osumnjičenika, korištenje policijskih lisica i legitimacija policijskom iskaznicom.

Verove je također pozvan na ispitivanje. Ali nikad se nije pojavio. Umjesto toga počinio je samoubistvo. DNK test je tada potvrdio da je on počinitelj.

Ostavio je i oproštajno pismo u kojem je priznao nedjela. U njemu je tvrdio da ih je počinio iz "ludog bijesa". No, prema vlastitim riječima, to je kasnije riješio i više ništa nije počinio od 1997. godine.