Svijet
0

Francuska pozvala Atinu da se vrati pregovorima

SRNA
Francuska je pozvala danas Grčku da se vrati za pregovarački sto sa novim prijedlozima, uz insistiranje da je i dalje moguće postići dogovor o provođenju reformi u zamjenu za novac.

Predsjednik Francois Hollande, koji će se večeras u Parizu sastati sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel prije sutrašnjeg samita evrozone, pokušava da smanji razdor koji je nastao između grčkog premijera Alexisa Tsiprasa i evropskih lidera.

"Postoji rizik od izlaska Grčke iz evrozone, ali nema automatskog izlaženja, na isti način kao što glas na referendumu ne znači atomatski da Grčka ostaje u evru. Ono što će odrediti da li Grčka ostaje ili odlazi jeste kvalitet pregovora koji će početi", rekao je francuski ministar finansija Michel Sapin.

On je ponovio da je na Vladi Grčke da sada dostavi nove prijedloge.

Sapin je pozvao Evropsku centralnu banku da ne prekida podršku likvidnosti grčkog bankarskog sistema i ponovio da razgovori o otpisivanju dijela grčkog duga "ne treba da budu tabu".

Merkelova stiže u Pariz oko 18.00 sati. Očekuje se da će ona i Hollande objaviti zajedničko saopćenje, ali da neće odgovarati na pitanja novinara.