Uprkos pritiscima
0

Francuska će nastaviti deportaciju Roma

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuska neće obustaviti svoju politiku deportacije Roma nakon što je gotovo 1000 osoba vraćeno natrag u Rumuniju i Bugarsku otkako se vlada odlučila krajem jula obračunati s kriminalom i ilegalnom imigracijom, rekli su ministri.

Predsjednik Nicolas Sarkozy suočen je zbog te politike, koju je prošle sedmice kritikovalo i UN-ovo Vijeće za ljudska prava, sa sve snažnijim pritiskom grupa za zaštitu ljudskih prava, lijeve opozicije, pa čak i nekih političara njegovog konzervativnog bloka.

"Uklanjanje ilegalnih kampova nastavit će se jer je legitimno i nužno", rekao je u ponedjeljak ministar unutrašnjih poslova Brice Hortefeux na zajedničkoj konferenciji za medije s ministrom za useljeništvo, prenijele su agencije.

Policija je u četvrtak iz Pariza i Lyona poslala avionima 300 Roma u posljednjem valu "dobrovoljne repatrijacije", kako je naziva Sarkozyjeva vlada. Tim je letovima broj Roma protjeran iz Francuske ove godine prešao 8300.

Ministar za useljeništvo Eric Besson rekao je da je od 28. jula izvršena repatrijacija 979 Roma te da će kasnije ovog mjeseca iz Francuske poletjeti još dva aviona s Romima.