Irski nacionalista
30

Fotografija koja piše historiju: Prva premijerka katolkinja i zvanično je na čelu vlade Sjeverne Irske

V. K.
Prvi radni dan Michelle O'Neill (Foto: X.com)
Prvi radni dan Michelle O'Neill (Foto: X.com)
Nova premijerka Sjeverne Irske Michelle O'Neill i zvanično je preuzela novu ulogu čime je Sjeverna Irska i zvanično ušla u novu eru koju će, sudeći prema početku, obilježiti do sada neviđeni momenti na političkoj sceni u ovom dijelu Velike Britanije.
Naime, O'Neill koja potiče iz porodice irskih nacionalista preuzela je dužnost šefice vlade i ovim činom ostala zapamćena po dvije stvari. Postala je prva šefica vlade koja je u Skupštini Sjeverne Irske govorila irskim jezikom te je postala i prva šefica vlade koja je katolkinja.

"Generacija mojih roditelja, baka i djedova nikada nije mislila da je to moguće. Ovo je velika odgovornost, ali želim da budem šef vlade za sve i to želim da pokazujem svaki dan", rekla je nakon preuzimanja dužnosti.

Dan nakon inauguracije u Skupštini, O'Neill je objavila i fotografiju iz kabineta tokom prvog radnog dana.

"Očekuje nas mnogo obaveza. Kao šefica vlade predstavljat ću i zalagat se za sve. Bit ću tu za radnike, porodice i javne službenike", poručila je šefica vlade.

Prije dvije godine, O'Neill je naišla na kritike zbog svog razmišljanja o potezima tadašnje Irske republikanske armije (IRA) koja je bila u oružanom sukobu s britanskim vlastima. Između ostalog, nova šefica vlade je tada izjavila kako IRA nije imala alternativu u tom periodu i da je nasilje predstavljalo jedinu opciju otpora.

Danas, kao nova šefica vlade, O'Neill pažljivije bira riječi.

"Mi smo sretna generacija sporazuma koji je potpisan na Veliki petak i sada živimo u drugoj zemlji. Žalim, bez izuzetka, za svakim životom koji je izgubljen u tom sukobu. Ljudi su izgubili svoje voljene tokom ovog teškog perioda", zaključila je O'Neill.