Ukrajina
0

Formirana vladajuća koalicija

FENA
U Ukrajini je u utorak formirana vladajuća koalicija, čime je okončana višemjesečna debata predsjednika Viktora Juščenka i premijerke Julije Timošenko, saveznika u "narandžastoj revoluciji" 2004. godine, koji su vremenom postali suparnici.

Koalicija će, kako je prenio Reuters, vjerovatno potvrditi ostanak Timošenkove na položaju predsjednika vlade.

Tročlanu koaliciju čine Juščenkova stranka Naša Ukrajina - narodna samoodbrana, blok Timošenkove i blok Vladimira Litvina, koji je izabran za predsjednika parlamenta.

Prema riječima Litvina, nema dovoljno razloga za promjenu premijera.

Imamo vladu i premijera, rekao je novoizabrani predsjednik skupštine (Rade) novinarima.

"Ne vidim razloga za suštinske promjene u vladi, prije svega kada je riječ o mjestu premijera", kazao je on.

Rad parlamenta je od septembra bio blokiran pošto je Juščenkova stranka istupila iz koalicije s premijerkinim blokom.

Dvoje lidera su se sukobili oko brojnih pitanja godinu dana uoči predsjedničkih izbora u Ukrajini, za koje oboje mogu da se kandidiraju.

Ukrajinski predsjednik je pokušao da riješi sukob prijedlogom o raspuštanju parlamenta i sazivanju novih izbora, ali vlada i skupština su saopćili da neće finansirati te izbore, a kada je izbila svjetska finansijska kriza Juščenko je definitivno odustao od te ideje.

Timošenko i Juščenko, koji su došli na vlast poslije masovnih protesta prije četiri godine, pokušali su da Ukrajinu približe Zapadu, ali posljedica toga bilo je pogoršanje odnosa s Rusijom, glavnim snabdjevačem energentima te bivše sovjetske republike.