Svijet
0

Florence Hartmann neće biti uhapšena

SRNA
Florence Hartmann
Florence Hartmann
Francuska neće uhapsiti Florence Hartmann, bivšeg portparol Haškog tribunala, za kojom je izdat nalog za hapšenje zbog nepoštovanja suda, saopštilo je danas francusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Akti o saradnji Tribunala i Francuske primjenjuju se jedino u slučaju teških krivičnih djela koja se vode pred ovim sudom, saopšteno je iz Ministarstva na konferenciji za novinare.

Nepoštovanje suda, za šta se Hartmannova tereti, ne predstavlja zločin i Francuska ne raspolaže pravnim osnovama za uspostavljanje moguće saradnje.

Tribunal je u oktobru izdao nalog za hapšenje Hartmannove,  državljanke Francuske, jer je odbila da plati kaznu od 7.000 eura na koju je osuđena 2009. godine.

Sud je ovu kaznu preinačio na sedam dana zatvora i zatražio od francuskih vlasti da uhapse i prebace Hartmannovu u Hag.

Bivši dopisnik francuskog dnevnika "Mond" sa Balkana Hartmann bila je portparol glavnog tužioca Tribunala Carle Del Ponte od 2000. do 2006. godine. 

Hartmannova je proglašena krivom zbog objavljivanja povjerljivih detalja sa suđenja nekadašnjem predsjedniku SR Jugoslavije i Srbije Slobodanu Miloševiću.
Sud je 2009. utvrdio da je ona namjerno i voljno ometala sprovođenje pravde, što je okarakterisano kao nepoštovanje suda.