Fascinantan projekat
18

Trgovska gora koja to nije: Finska postaje prva država koja će nuklearni otpad skladištiti u stijeni

V. K.
Unutrašnjost odlagališta Onkalo (Foto: Yle)
Unutrašnjost odlagališta Onkalo (Foto: Yle)
Dok pitanje odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori izaziva spor između Hrvatske i BiH, svijet će dobiti prvu državu koja će otpad odlagati u stijenama i to na 455 metara dubine.

Finski nacionalni medij Yle objavio je priču o 455 metara dubokom kompleksu gdje se trenutno buše prve rupe za odlaganje otpada te je planirano da se popune za nekoliko godina.

"Nalazimo se u najdubljem dijelu odlagališta otpada Onkalo. Iznad nas se nalazi samo vertikalno okno od 455 metara koje izlazi iz zemlje. Ovakvo 'groblje' za nuklearni otpad ne postoji nigdje drugo u svijetu. Kanisteri za nuklearni otpad jedan po jedan spuštaju se liftom u jamu. Osovina se buši odozdo prema gore specijalnom bušilicom. Za samo bušenje je bilo potrebno pola godine što ukazuje na masivnost cijelog projekta", piše Yle.

Kada se kapsula spusti, prvo se odvodi u međuskladište, a odatle kasnije u tunel za odlaganje. Kretanjem ispod zemlje upravlja se daljinski iz kontrolne sobe.

Kada je riječ o tunelu kroz koji otpad "putuje", on je dugačak 350 metara, ali je širok samo tri metra i visok četiri.

"U dnu tunela, na svakih deset metara, buše se vertikalne rupe za odlaganje otpada, tako da će ih biti ukupno 30-35. Kapsula od pet metara potopljena je u rubu duboku od osam metara, a prazan prostor je 'zapečaćen' betonom. Rupe se buše specijalnom bušilicom uvezenom iz Njemačke koja se trenutno koristi za bušenje probnog tunela koji se nalazi u blizini", stoji u tekstu.

Struktura odlagališta nuklearnog otpada Foto: Yle
Struktura odlagališta nuklearnog otpada Foto: Yle

Inače, kada je riječ o nuklearnom otpadu, na najdubljim mjestima skladištit će se istrošeno nuklearno gorivo.

"Nuklearni otpad kao što su kombinezoni ili dijelovi strojeva koji se koriste u nuklearnim elektranama također zrače, ali ne moraju biti zakopani duboko u stijenu. Oni će biti odloženi u pećinu na dubini od 60 metara. Onkalo je napravljen samo za istrošeno nuklearno gorivo koje je najopasnije", pojašnjava se.

S obzirom na to da Onkalo tek treba zaživjeti u punom smislu rada, Yle navodi kako je trenutno jako malo otpada smješteno u ovom tunelu.

Foto: Yle
Foto: Yle

"Više od tri hiljade kanistera, od kojih svaki može da primi oko dvije tone nuklearnog otpada, treba da bude zakopano ovdje. Dubina koja je izabrana za ove aktivnosti nije slučajna. Što je podzemna voda dublja, to je slanija. Što je voda slanija, to više troši bakrene kapsule ako dospije u rupu za odlaganje", ističu finski novinari.

Pojašnjavaju kako će se unutar Onkala otpad moći skladištiti narednih 100 godina.

Foto: Yle
Foto: Yle

"Takozvane grobnice za nuklearni otpad u stijenama smatraju se jedinim rješenjem za uklanjanje nuklearnog otpada. To je jedino mjesto na zemlji koje je bezbjedno od ratova i drugih nedaća", poručuju.

Jedna od ideja koja se također razmatrala u svijetu odnosi se na ispaljivanje nuklearnog otpada u svemir.

"Od toga se odustalo jer bi posljedice mogle biti katastrofalne. Otprilike, jedna od dvadeset raketa ima neuspješno lansiranje. Kada bi se to dogodilo sa nuklearnim otpadom, on bi padao sa neba", rekao je profesor radiohemije Gareth Law na Univerzitetu u Helsinkiju.

Kako ističu finski novinari, radovi na ovom objektu trenutno su pri kraju i u toku su završna testiranja. Prema planovima, Onkalo bi se u punom kapacitetu trebao pustiti u pogon 2025. godine.

"Na vrhu je nedavno završeno postrojenje za inkapsulaciju što igra jednako važno ulogu kao i sami tuneli. Tokom 2024. godine, postrojenja za inkapsulaciju trebala bi da butu u funkciji nakon čega će se testirati cijeli lanac odlaganja. Tada ćemo vidjeti da li konačna investicija funkcionira kako su inžinjeri i planirali", zaključuje se.