Svijet
0

Financial Times: Ban Ki-Moon - Čovjek unutrašnje snage

FENA
Mandat novoimenovanog generalnog sekretara Ujedinjenih naroda, Južnokorejca Ban Ki-moona, nakon odobrenja u Generalnoj skupštini, počet će i sigurno biti nastavljen u znaku rješavanja sjevernokorejskog nuklearnog pitanja, piše londonski Financial Times od utorka.

Kao šef južnokorejske diplomatije, Ban Ki-moon vjerovatno spada u krug rijetkih kojima je ta tema dobro poznata - jedan od prvih koraka koje namjerava da preduzme je da otputuje u Pjongjang, nešto što Kofi Annan u proteklih deset godina nije imao priliku uraditi.

Ipak, nastavlja list, po ulasku u kancelariju generalnog sekretara neće ga čekati medeni mjesec budući da čitav niz skeptika smatra da nije dovoljno čvrst za povjereni posao.

U tom smislu tumači se američka podrška njegovoj kandidaturi, koja doprinosi utisku kako Washington želi ličnost na koju može lako da utiče.

Ban Ki-moon, piše Financial Times, priznaje da mu smetaju takve kritike.

"To je moj stil - poštujem druge prije nego što sam istupim. Spolja možda izgledam mekano, ali imam unutrašnju snagu, bez koje ovdje ne bih dospio", kaže 62-godišnji Južnokorejac, prvi generalni sekretar Svjetske organizacije iz Azije poslije Burmanca U Tanta koji je tu dužnost obavljao od 1961. do 1971. godine.