Mediacentar
0

Film “Esma” na filmskom festivalu u Pragu

Sarajevo-x.com
Dokumentarni film Mediacentra Sarajevo "Esma“ bit će prikazan na 10. jubilarnom međunarodnom filmskom festivalu One World, koji će se od 5. do 13. marta održati u Pragu.

“Smatramo da je 'Esma' upečatljiv i provokantan dokumentarac, te smo sigurni da će biti značajan doprinos festivalu”, stoji u pismu Michaele Kleckove iz programskog odjela Festivala.

"Esma“ je priča o ženi, majci i supruzi čiji je muž, pukovnik Avdo Palić, pregovarač Armije BiH tokom zvaničnih pregovora dvaju zaraćenih strana unutar UN kampa u Žepi, prisilno odveden od strane vojske RS, gdje mu se gubi svaki trag. Od tog trenutka počinje višegodišnja potraga njegove supruge Esme za svojim nestalim suprugom.

Scenario za "Esmu“ potpisuje Šeki Radončić, a režiju Alen Drljević.

Dokumentarni film realizovan je uz podršku Delegacije Evropske komisije CARDS programa, Fonda otvoreno društvo BiH-SOROS Fondacije, Švedskog Helsinškog komiteta i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, kao dio projekta "Dokumentarne priče o ljudskim pravima“.

  1. jubilarni One World – International Human Rights Documentary Film Festival bit će posvećen Aung San Suu Kyi, laureatu Nobelove nagrade za mir i narodu Burme kojeg brutalni vojni režim tiranizira. Oko 135 dokumetaraca iz skoro 40 zemalja svijeta bit će prikazano na festivalu u okviru takmičarskog i drugih programa.

Pokrovitelj Festivala je Václav Havel, zatim ministar kulture Václav Jehlička, te gradonačelnik Praga Pavel Bém.

Film "Esma“ bit će prikazan I na najvećoj smotri filma u Skandinaviji – 31. Međunarodni filmski festival u Geteborgu, koji počinje 25. januara (petak) i traje do 4. februara 2008. godine.