Svijet
0

Fillon: Nadgledali smo Meraha, ali ništa nije ukazivalo na prijetnju

SRNA
Mohammeda Merah (Foto: AFP)
Mohammeda Merah (Foto: AFP)
Informacije do kojih se došlo nadgledanjem Mohammeda Meraha, koji je poginuo u obračunu sa policijom poslije ubistva sedam osoba, nisu ukazvale na prijetnju, izjavio je danas francuski premijer Francois Fillon.

"Bezbjednosne službe su ga nadgledale dovoljno dugo i zaključile da nema naznaka zbog kojih bismo pomislili da je opasan. Nije bilo elemenata za hapšenje Mohammeda Meraha", rekao je Fillon francuskom radiju.

Ministar spoljnih poslova Alan Juppe izjavio je jučer da vlasti treba da ispitaju da li je bilo propusta u radu obavještajne službe.

Fillon je rekao da su francuske bezbjednosne službe identifikovale Meraha kada je putovao u Pakistan i Afganistan, ispitale ga i stavile pod nadzor.

Merah je priznao policijskim pregovaračima da je kao pripadnik Al-qaide ubio tri vojnika i četvoro civila u Toulouseu, a sada se ispituje da li je imao saučesnike i kako je mogao da nabavi toliko oružja uz mjesečna primanja koja su mu bila svedena na socijalnu pomoć.

"Čini se da je djelovao sam", rekao je francuski premijer.

Reagujući na dramatične događaje u Toulouseu, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy obećao je da će pooštriti francuske zakone protiv terorizma i predložio da se krivično sankcionišu veb sajtovi koji podstiču nasilje i terorizam.
Premijer  Fillon rekao je da će Vlada razmatrati prijedloge novih zakonskih rješenja za desetak dana, nakon čega će pokušati da postigne konsenzus sa ostalim političkim partijama o usvajanju zakona prije parlamentarnih izbora u junu.