Svijet
158

Filipinski zatvori prenatrpani: Zatvorenici nemaju toalet i spavaju "kao sardine"

Klix.ba
(Foto: AFP)
Fotografije koje pokazuju u kako užasnim i nehumanim uvjetima se drže zatvorenici na Filipinima šokirale su javnost. Quezon City zatvor ima 3.800 zatvorenika što je blizu pet puta više osoba nego što je planirano da stane.

Ovaj zatvor oslikava haos u sistemu pravde za kriminalce koji se pogoršao otkako je lider zemlje Rodrigo Duterte objavio rat narkodilerima i svima uključenim u prodaju droge.

Zatvorenici imaju dugogodišnja suđenja. Spavaju na podu jedan pored drugog i na stepenica "poput sardina". Nemaju prostora ni da se okrenu.

"Mnogi polude, Ne mogu jasno razmišljati. Prenapućeno je. Samo manji pokret i već si udario u nekoga ili nešto", rekao je Mario Dimaculangan koji je najduže u ovom zatvoru.

Istaknuto je kako je ista situacija i u zatvorima širom zemlje. Sanitarni uvjeti su vrlo loši. Jedan taolet koristi 130 osoba. Prema izvještaju Human Rightsa za 2015. godinu, u nekim zatvorima uopće nema toaleta. Zbog toga su tuberkloza, infekcije kože, dijareja i sepsa česte. Medicinske usluge su vrlo rijetke.

S vremena na vrijeme tenzije između zatvorenika eruptiraju u nasilje, a čuvari koriste silu.

Filipini su potpisnica Međunarodne agencije protiv mučenja kojom se zabranjuje nehuman tretman zatvorenika.

"Ova problem postoji decenijama i čini se da vlasti nisu učinile ništa da promijene ovu situaciju", rekao je Nymia Pimentel Simbulan iz centra Human Rights za Filipine.

Ova zemlja nema dovoljno ni sudija i tužioca pa zbog toga neka suđenja traju godinama ili čak decenijama. Blizu 90 osoba Quezon City zatvora čeka suđenje. Iako budu proglašeni nevinim muče se ostatak života jer ne mogu dobiti posao zbog stigme koja vlada u tom društvu.

Predsjednik Filipina obećao je da će ubijati narkodilere, kriminalce i ovisnike. Do sada je pogubljeno 420 osoba. Na predsjednikovoj listi nalazi se hiljade osoba.