Otvorio put kćerki
30

Filipinski predsjednik Duterte najavio povlačenje iz politike

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte izjavio je u subotu da se neće kandidovati za potpredsjednika 2022. godine i da će se povući iz politike, što će potencijalno otvoriti put njegovoj kćeri da se kandiduje za najvišu funkciju u zemlji.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte izjavio je u subotu da se neće kandidovati za potpredsjednika 2022. godine i da će se povući iz politike, što će potencijalno otvoriti put njegovoj kćerki da se kandiduje za najvišu funkciju u zemlji.

Duterte, koji prema anketama ostaje gotovo jednako popularan kao kada je 2016. godine odnio pobjedu na obećanju da će zemlju osloboditi droge, ne može se opet kandidovati.

"Mišljenje Filipinaca je da nisam kvalifikovan i da bi predstavljalo kršenje ustava da se zaobiđe zakon, duh ustava kandidovati se za potpredsjednika", rekao je Duterte (76).

"Danas objavljujem da se povlačim iz politike", dodao je.

Nedavno istraživanje PulseAsia Research pokazalo je da se Duterte vratio na drugo mjesto među preferiranim potpredsjednicima. Istraživanje na društvenim mrežama pokazalo je da 60 posto Filipinaca ne misli da je Duterteov izbor za potpredsjednika bio u duhu ustava.

Duterte nije precizirao kada će napustiti politiku. On još nije najavio svog željenog nasljednika, ali mnogi očekuju da će to biti njegova kćerka Sara, koja je u posljednjim anketama bila na prvom mjestu.

Ona bi vjerovatno zaštitila Dutertea od krivičnih prijava na Filipinima, a tužioci Međunarodnog krivičnog suda istražuju njegov smrtonosni rat protiv droga, za koji grupe za ljudska prava procjenjuju da je ubio desetine hiljada ljudi.