Kuba
0

Fidel Castro u trci za kandidata za Nobelovu nagradu za mir

SRNA
Na internetu je u toku prikupljanje potpisa za podršku eventualnoj kandidaturi oca kubanske revolucije Fidela Castra za Nobelovu nagradu za mir 2010. godine, objavljeno je na zvaničnom kubanskom informativnom sajtu Cubadebate.cu.

Grupa građana iz Argentine pokrenula je prikupljanje potpisa koji se mogu slati na elektronsku adresu [email protected], kao i prijedlozi društvenih, kulturnih, univerzitetskih, socijalnih i političkih pokreta", objavljeno je na sajtu, ali se ne navode nazivi tih pokreta.

Prema pravilima Nobelovog komiteta, grupa građana ne može da predloži kandidaturu, to mogu jedino da učine parlamentarci, ministri, pretendenti za nagradu, pojedini univerzitetski profesori kao i sam komitet.

Na sajtu se navodi da su razlog ovakve inicijative "uspjesi na Kubi u zdravstvu  i obrazovanju  u vrijeme vladavine Fidela Castra od 1959. do 2006. godine, uprkos nelegalnog američkog embarga koji traje već 47 godina". 

"Dok su vođe, među kojima i dobitnici Nobelove nagrade, posvećeni slanju marinaca i lansiranju raketa i pametnih bombi na siromašne narode, kao i na pljačku njihovih prirodnih i ljudskih resursa, Fidel Castro je doprinio svjetskom miru šaljući `vojsku  u bijelim bluzama` - nastavnike, pedagoge, umjetnike i sportiste u misije po siromašnim zemljama",  navodi se na sajtu, aludirajući na predsjednika Baracka Obamu, dobitnika Nobelove nagrade za mir 2009. godine.

Otac revolucije 1959. godine i deklarisani neprijatelj američkog "carstva", Fidel Castro (83) iz zdravstvenih razloga predao je vlast svom bratu Raula, (78) u julu 2006. godine.

 Međutim, on nastavlja da prati razvoj svjetske i kubanske politike objavljivanjem svojih razmišljanja na internetu i u lokalnim novinama.
Organizacije za zaštitu ljudskih prava u  Evropi i SAD  redovono upozoravaju   Kubu, jedno od posljednjih komunističkih uporišta u svijetu, zbog ozbiljnih nedostataka u oblasti ljudskih prava i sloboda.