Svijet
0

Fidel Castro se povukao s čela Kube

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oboljeli kubanski lider Fidel Castro saopćio je u utorak da se neće vratiti vođenju države kao predsjednik, povlačeči se s mjesta šefa države 49 godina nakon što je osvojio vlast u oružanoj revoluciji.

Castro (81), navodi u saopćenju, neće tražiti novi predsjednički mandat kada se Narodna skupština sastane 24. februara, javio je AP.

"Mojim dragim sunarodnjacima koji su mi dali izuzetnu čsast u posljednjim danima birajući me za člana parlamenta, poručujem kako nemam nikakvih aspiracija da prihvatim -ponavljam nikakvih aspiracija da prihvatim - položaj predsjednika Državnog vijeća i glavnog komandanta", navodi Castro u izjavi objavljenoj na web siteu glasila Komunističke partije, novina Granma.

Očekuje se da Narodna skupština imenuje njegovog brata i izabranog nasljednika Raula Castra (76) za predsjednika umjesto Castra, koji se nije pojavio u javnosti skoro 19 mjeseci nakon što ga je zahvatila još neobjavljena bolest.

Njegovim povlačenjem spuštena je zavjesa na političku karijeru koja se protezala od početaka hladnog rata i preživjela je američko neprijateljstvo, pokušaje ubistva u organizaciji CIA-e i pad sovjetskog komunizma.

Karizmatični vođa čuven po svojim dugim govorima koje je držao u vojnim uniformama, Castro je postao ličnost kojoj se dive u Trećem svijetu zbog prkošenja Sjedinjenim Državama a protivnici ga smatraju tiraninom koji guši slobode.

Njegova bolest i odlazak s čela Kube povećali su sumnje oko budućnosti jedine komunističke države u zapadnoj hemisferi.

Bradati lider koji je osvojio vlast u oružanom ustanku protiv diktatora koji je imao američku podršku u 1959. privremeno je predao vlast mlađem bratu nakon što je podvrgnut hitnoj operaciji kako bi mu se zaustavilo unutrašnje krvarenje sredinom 2006.

Castro je otada viđan jedino na slikama, izgledajući iscrpljeno i krhko, iako se njegovo zdravlje poboljšalo dovoljno prije godinu dana da mu dopusti pojavljivanje u javnosti putem članaka objavljenih u kubanskoj državnoj štrampi.

Castro bi mogao ostati politički utjecajan kao prvi sekretar vladajuće Komunističke partije i stari državnik.

Raul Castro, dugogodišnji ministar odbrane, upravlja zemljom od 31. jula 2006. kao vršilac dužnosti predsjednika države. On je povećao nadanja u ekonomske reforme koje bi poboljšale živote Kubanaca, ali tek treba da ispuni svoja obećanja.