Bivši kubanski čelnik
179

Fidel Castro pretrpio moždani udar, ne prepoznaje nikoga

FENA
Fidel Castro (Foto: AFP)
Fidel Castro (Foto: AFP)
Bivši kubanski čelnik Fidel Castro pretrpio je hemoragični moždani udar i ima problema s govorom, gutanjem hrane i prepoznavanjem ljudi.

Jedan venecuelanski ljekar izjavio je novinama El Nuevo Herald da je 85-godišnji Castro, koji je posljednji put viđen u javnosti u martu, pretrpio moždani udar.

"On je pretrpio emboličpni moždani udar i ne prepoznaje apsolutno nikoga. Ljudi s poteškoćama takve prirode obično imju problema s gutanjem hrane, i naravno, oni završe s potpunim deficitom njihovih neuroloških kapaciteta", izjavio je novinama lkekar José Marquina.

Glasine o pogoršnju Castrovog zdravlja kružile su nedavno društvenim mrežama i medijima, ali su se spekulacije intenzivirale do te tačke da je javljeno da je Castro preminuo.

Castro, koji je u revoluciji iz 1959. godine preuzeo vlast na Kubi, napustio je dužnost u 2006.godini zbog bolesti opasne po život. Njegov mlađi brat Raul sada obavlja dužnost predsjednika države.

Castro je u svom domu u El Laguitu u Havani i prima stalnu i specijaliziranu medicinsku pomoć. Castrova porodica želi da ga održi u životu i daleko od očiju javnosti, kazao je Marquina.

U četvrtak su kubanske novine objavile prvi Castrov tekst u više mjeseci.

Pismo, koje je datirano na srijedu, sadrži čestitku studentima Kubanskog medicinskog instituta na njegovu pedesetu godišnjicu.