Svijet
0

Fidel Castro: Napad Izraela na Iran doveo bi do krvavog rata

FENA
Napad Izraela na Iran najvjerovatnije bi doveo do "krvavog rata s nesagledivim globalnim posljedicama", ocijenio je bivši kubanski vođa Fidel Castro.

"Krvavi rat bio bi neizbježan. U to nema sumnje", napisao je Castro u članku objavljenom u državnom listu.

Bivši predsjednik Kube (85), koji je prije pet godina formalno predao vlast svom mlađem bratu Raulu Castru zbog problema sa zdravljem, tvrdi da bi svaki ratni čin Izraela protiv Irana bio daleko ozbiljniji nego što su bile vojne operacije protiv Iraka i Sirije, jer bi "dao Teheranu pravo da proširi rat, broj svojih stanovnika i površinu zemlje".

Izrael je posljednjih sedmica upozorio Teheran na moguće vojne napade na iranska nuklearna postrojenja, a tenzije u vezi s iranskim nuklearnim programom porasle su kada je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila u izvještaju da je Teheran radio na izradi nuklearne bombe i da možda još izvodi tajna istraživanja s tim ciljem.

Castro je, međutim, upozorio da bi izvještaj IAEA-e "mogao dovesti svijet na ivicu nuklearnog rata", prenio je AFP.

On je dodao i da Izrael ima mnogo nuklearnog oružja i mogućnost da njime dostigne svaku tačku u Evropi, Aziji, Africi i Okeaniji.

Castro je u članku pod nazivom "Genocidni cinizam" napisao da je NATO s teškom mukom prošlog mjeseca završio operacije u Libiji, ali da se čini da je, u odnosu prema Iranu, i dalje na svom ratnom putu.

On je ponovo ustao protiv "imperije Jenkija", što je njegov omiljeni epitet za SAD, koje zajedno s Velikom Britanijom i Izraelom optužuje za širenje rata protiv Irana, prenio je Tanjug.

SAD, EU i njihovi evropski saveznici sumnjaju da je suština programa obogaćivanja urana u Iranu izrada nuklearne bombe.

Teheran, koji odbija da prekine program, negira da namjerava da razvije oružje i tvrdi da su njegove nuklearne ambicije usmjerene u mirnodopske svrhe.