Svijet
0

FBI: U 2006. zabilježen porast kriminaliteta u SAD-u

FENA
Godišnji izvještaj američkog Federalnog istražnog ureda (FBI) za 2006. pokazao je rast stope kriminaliteta u SAD-u drugu godinu uzastopce, s posebno zabrinjavajućim porastom, većim od šest posto, broja ubistava, pljački i drugih nasilnih zločina u velikim gradovima.

Na nacionalnoj razini u 2006. je zabilježen porast broja nasilnih zločina od 1,3 posto, dok je broj imovinskih kaznenih djela opao za 2,9 posto u odnosu na 2005. godinu, objavio je FBI na svojoj web stranici.

"Statistika, koja se temelji na podacima više od 11.700 policijskih i pravosudnih tijela širom SAD-a, pokazuje porast nasilnog kriminaliteta drugu godinu uzastopce", ističe FBI. Međutim, taj je porast manji od 2,3 posto zabilježenih u 2005. i od 3,7 posto koliko je iznosio u prvoj polovici 2006.

Kada je riječ o pojedinim vrstama zločina, izvještaj pokazuje ukupni porast ubistava od 0,3 posto, no uz porast od 6,7 posto u gradovima s milion i više stanovnika, dok se u ruralnim okruzima bilježi rekordno smanjenje broja ubistava od 11,2 posto.

Najveći porast broja ubojstava bilježe Miami, Orlando, Oakland, San Diego, Phoenix, Grand Rapids, Reno i Little Rock, što se pripisuje širenju bandi mladih i maloljetničkog kriminala, trgovini drogom, većoj dostupnosti oružja i sve nasilnijim prekršiteljima, te manjku policijskih snaga zbog smanjenih izdvajanja, ocjenjuju kriminalistički stručnjaci.

"Činjenica da vidimo taj porast već nekoliko godina uzastopce trebala bi biti poziv na buđenje", ocijenio je prof. James Alen Fox s katedre kaznenog prava na bostonskom sveučilištu Northeastern.

Iako su pokazatelji manji od očekivanih, oni upozoravaju na zabrinjavajući trend, posebno s obzirom na činjenicu da je ministar pravosuđa Alberto Gonzales suzbijanje kriminaliteta bio proglasio glavnim prioritetom svoga resora.

Broj silovanja opao je za dva posto u odnosu na 2005., dok se broj pljački povećao za šest posto, također u velikim gradovima.

U američkim regijama, najveći porast kriminala bilježi se na Zapadnoj obali od 2,8 posto, dok je na sjeveroistoku došlo do manjeg pada stope.

Kod imovinskog kriminala bilježi se rast od 0,2 posto u odnosu na 2005., s najvećim porastom od 3,3 posto u gradovima od pola do milion stanovnika, prenijela je Hina.

Broj krađa manji je za 3,5 posto ukupno, a krađa automobila za 4,7 posto, uz zabilježeni pad u svim kategorijama stanovništva.

Statistike su zabilježile i 1,8 posto više podmetnutih požara u 2006.