Svijet
54

Fallon: Rusija laže, sljedeće Sarajevo desit će se u Siriji

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ministar odbrane Velike Britanije Michael Fallon oštro je kritikovao Rusiju optuživši čelnike ove zemlje da lažu budući da su nedavno izjavili kako u Siriji ne bombarduju civile, već samo teroriste IDIL-a.

On je upozorio da bi grad Alep mogao biti sljedeće Sarajevo, jer se nalazi u okruženju, piše The Huffington Post.

"Rusija laže. Mi procjenjujemo da na 70 posto teritorije koju su bombardovali ruski avioni uopće nema militanata IDIL-a. Rusi su granatirali sirijsku opoziciju i ubili su na stotine nevinih civila. Oni namjerno bombarduju džamije, prodavnice i pekare. Cilj im je da pokrenu egzodus stanovništva prema sjeveru, odnosno prema Turskoj. Oni produbljuju izbjegličku krizu", rekao je Fallon.

Upozorio je da ako Rusi ne prestanu sa granatiranjem Alepa, taj grad će biti kao Sarajevo koje je četiri godine bilo pod opsadom. Stanovnicima je nedostajalo hrane i lijekova, a poginulo je 13.000 ljudi, navodi The Huffington Post.

"Alep je veliki grad. Stanovništvo trpi ruske zračne udare i napade Assadovih snaga. Uz to, prijeti im i IDIL. U Alepu imamo humanitarnu krizu u nastajanju", istakao je Fallon.

Pozvao je Rusiju da odmah zaustavi zračne napade i poštuje primirje.

"Oni moraju zaustaviti ubijanje nevinih civila i pomoći da se zaustavi opsada grada. U protivnom sljedeće Sarajevo desit će se u Siriji", zaključio je Fallon.