Svijet
31

Grad pod opsadom poznat kao "sirijsko Sarajevo": Šta bi pad Alepa značio svijetu?

Klix.ba
Alep
Proteklih sedmica vojne snage lojalne sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu praktično su okružile grad Alep u ratu protiv pobunjeničkih snaga koje žele svrgnuti Al-Assada. Situacija je dramatična, jer civilno stanovništvo gladuje, upozorili su brojni svjetski zvaničnici.

Sudbina građana ovog grada pod opsadom neizvjesna je, budući da su prekinute sve rute snabdijevanja stanovništva osnovnim namirnicama za preživljavanje, piše The Washington Post.

Navode da administracija predsjednika Baracka Obame trpi velike kritike jer ne pomažu dovoljno sirijskog opoziciji dok vojska pod kontrolom Al-Assada nemilosrdno i barbarski bombarduje vlastiti narod u Alepu i drugim gradovima.

The Washington Post citira i kolumnistu New York Timesa Rogera Cohena koji je nedavno nazvao Alep sirijskim Sarajevom, podsjećajući na užase koje je proživjelo stanovništvo glavnog grada BiH, dok je svijet gledao skrštenih ruku.

"Sirija je sada sramota Obamine administracije. To je takav debakl koji je u drugi plan bacio sve Obamine uspjehe na unutarnjem planu, u SAD-u", napisao je Cohen.

Situaciju u Alepu dodatno je otežala ruska ofanziva koja je usmjerena kao podrška Al-Assadovoj vojsci. Paravojne formacije Irana također učestvuju u ofanzivi.

Ukoliko Alep padne bila bi to najveća pobjeda za Al-Assada još od 2011. godine kada je počela pobuna opozicije.

Pojedini analitičari smatraju da će se sirijska vlada odlučiti za izgladnjivanje pobunjenika u Alepu kako bi ih prisilila na predaju, pri tome ne izlažući svoje vojnike bilo kakvom riziku.