Bruxelles
0

Evropski parlamentarci glasaju o novoj Evropskoj komisiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski parlamentarci glasat će u utorak o novoj Evropskoj komisiji koju je predstavio predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso i koja bi trebalo da stupi na dužnost u četvrtak.

Prije glasanja, Barroso će zvanično predstaviti svoj novi tim evropskih komesara, nakon čega bi evropski parlamentarci trebalo da debatuju o njihovim političkim prioritetima.

Očekuje se da će novi sastav, o kojem se glasa u cjelini, dobiti podršku parlamenta, pošto je u srijedu 3. februara pred Parlamentom saslušana bugarska kandidatkinja za komesara za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva i nakon što je dobila podršku parlamentaraca.

Nova Evropska komisija trebalo je prvobitno na dužnost da stupi 1. februara, ali je to odgođeno zbog odbijanja parlamenta da prihvati prethodnog kandidata Bugarske Rumjanu Želevu.

Stupanje na dužnost nove komisije trebalo je po redovnoj proceduri da se dogodi 1. novembra 2009., ali je to odgođeno pošto su posljednje prepreke za stupanje na snagu Lisabonskog ugovora bile uklonjene neposredno pred istek mandata prethodne EK-a, pa je u Uniji odlučeno da taj mandat bude produžen kako bi novi komesari svoje dužnosti preuzeli u skladu s novim institucionalnim uređenjem EU.

Novi-stari predsjednik Komisije, Jose Manuel Barroso spisak kandidata podnio je još 27. novembra, a saslušanja su budućih komesara pred Evropskim parlamentom održana tokom januara.

Za EU najvažniji resor, unutarnje tržište, dobio je Francuz Michel Barnier, sve važniji sektor energetike bit će povjeren Nijemcu Guenteru Ettingeru, resor industrije pripao je Italijanu Antoniu Taianiju, a budžetom vrijednim više od 150 milijardi eura će upravljati Poljak Janush Lewandovski.

Dosadašnji komesar za prosirenje Olli Renh dobio je resor ekonomske i monetarne politike, a njega će na dužnosti komesara za proširenje zamjeniti Čeh Štefan File.