Svijet
0

Evropski parlament pozvao EU da reagira na Poljsku netoleranciju

FENA
Evropski parlament je u četvrtak pozvao Evropsku uniju da reagira na porast netolerancije, naročito u Poljskoj, navodi se u rezoluciji posvećenoj rasističkome i homofobičnom nasilju u Evropi.

Navodeći da je "duboko zabrinut zbog općeg porasta rasne, ksenofobične, antisemitske i homofobične netolerancije u Poljskoj", Parlament je ocijenio da Evropska unija treba "izraziti zabrinutost" što poljski lideri podstiču građane na mržnju i nasilje".

Parlament traži od Evropske komisije da "provjeri da li su akcije i izjave poljskog ministra obrazovanja u skladu s članom 6. sporazuma o Evropskoj uniji" koji se odnosi na poštovanje osnovnih prava.

Predsjednik stranke Liga poljskih porodica, poljski ministar obrazovanja Roman Giertych, smijenio je u petak jednog zvaničnika u ministarstvu zaduženog za kontinuirano obrazovanje nastavnika jer je objavio brošuru Vijeća Evrope koja poučava o ljudskim pravima u školi.

Rezolucija osuđuje što su ruske vlasti zabranile da se 27. maja održi prva Gay parada u Moskvi.

Paralamentarci su "duboko razočarani" što lideri EU nisu "postavili to pitanje" na posljednjem samitu s Rusijom 18. maja.

Oni traže da zemlje članice EU "predvide mogućnost da ukinu financiranje" političkih stranaka koje ne poštuju ljudska prava.

Parlamentarci su osudili i nekoliko nedavnih rasističkih napada u Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Portugalu.