Kazne do 10 godina
0

Evropski parlament pooštrio mjere protiv trgovine ljudima, uključujući i surogat majčinstvo

S. Š.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Evropski parlament postigao je jučer privremeni sporazum o dodavanju prisilnog braka, nezakonitog usvajanja i surogat majčinstva kao vrsta eksploatacije obuhvaćenih zakonom Evropske unije protiv trgovine ljudima.

Pregovarači Vijeća i Evropskog parlamenta složili su se da u direktivi eksplicitno navedu da su eksploatacija surogat majčinstva, prisilni brak i nezakonito usvojenje vrste eksploatacije koje spadaju u okvire definicije trgovine ljudima.

Trgovina u svrhu eksploatacije surogat majčinstva, kada žena pristane da rodi dijete u ime druge osobe ili para da postane roditelj(i) djeteta nakon rođenja, ciljat će na one koji prisiljavaju ili obmanjuju žene da djeluju kao surogat majke.

Uključivanje ovih oblika trgovine ljudima u zakon EU o borbi protiv trgovine ljudima će uzeti u obzir rasprostranjenost i relevantnost ovih oblika eksploatacije, navedeno je u zvaničnom saopćenju Evropskog parlamenta.

Kao što je slučaj u sadašnjoj direktivi, nove vrste eksploatacije (prisilni brak, nezakonito usvojenje i surogat majčinstvo) bit će kažnjene maksimalnom kaznom od najmanje pet godina zatvora, odnosno najmanje deset godina zatvora u slučaju teške kazne. prekršaja.

Pojačat će se i sankcije pravnim licima, kao što su kompanije, koje se smatraju odgovornim za krivična djela trgovine ljudima. Oni će od sada pokrivati ​​isključenje iz pristupa javnom finansiranju, uključujući tenderske procedure, grantove, koncesije i licence te povlačenje dozvola i ovlaštenja za obavljanje djelatnosti koje su dovele do počinjenja krivičnog djela.

Sporazum između Vijeća i Evropskog parlamenta predviđa da države članice moraju proglasiti krivičnim djelom ako osoba koja koristi uslugu koju pruža žrtva trgovine ljudima zna da je ta osoba žrtva trgovine ljudima. U takvim slučajevima, države članice moraju osigurati da se ovo krivično djelo kažnjava efikasnim, srazmjernim i odvraćajućim kaznama.

Inače, EU je 2011. godine usvojila direktivu o sprečavanju i borbi protiv trgovine ljudima i zaštiti žrtava ovog zločina. Ovo je ključni instrument u borbi protiv trgovine ljudima jer postavlja minimalna pravila koja se tiču definicije krivičnih djela i sankcija.

Prema podacima Evropske komisije, seksualna i radna eksploatacija su glavne svrhe trgovine ljudima. Međutim, prosjačenje ili vađenje organa – već eksplicitno spomenuto u Direktivi iz 2011. - te prisilni brak i nezakonito usvajanje - koji nisu eksplicitno spomenuti - sada predstavljaju 11 posto svih žrtava u EU 2020. godine.