Glas druge strane
20

Evropski Jevreji koji su protiv rata u Gazi: "Samo kada Palestinci žive u slobodi, Izrael ima sigurnost"

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iako je politika aktuelne vlade Izraela nametnuta kao dominantan narativ unutar jevrejskog društva, brojni Jevreji širom svijeta u trenutnoj situaciji pružaju podršku Palestincima.

U intervjuu za Euronews, pripadnici pokreta britanskih Jevreja Na'amoda koji je protive izraelskoj politici, objasnili su da ne podržavaju aparthejd i okupaciju Izraela na području Zapadne obale i Gaze.

"Samo kada Palestinci žive u slobodi i dostojanstvu, Izrael će imati sigurnost", naveli su.

Ipak, britanski Jevreji u ovome nisu sami. Širom Evrope postoji niz jevrejskih grupa koje vode kampanje za prava Palestinaca i okončanje rata.

Predsjednik Jevrejskog glasa Njemačke Wieland Hoban izjavio je kako se, prema njegovom mišljenju, progresivni Jevreji suočavaju sa marginalizacijom.

"Nažalost, postoji veoma jaka sprega između jevrejskog naroda i države Izrael. Mnogim ljudima je teško shvatiti zašto bi Jevreji izrazili protivljenje akcijama izraelske vlade", rekao je.

Optuženi da su se "pridružili neprijatelju", Hoban napominje kako su članovi ove zajednice prekinuli kontakt s porodicama nakon 7. oktobra i početka rata.

"Zovu nas neupućenima, korisnim idiotima ili Jevrejima koji samo mrze", poručuje.

Iako za neke nasilje u Gazi predstavlja i vjerski rat, Jevreji koji su protiv rata osporavaju ovakvu tvrdnju.

"Palestinci su ustali protiv svojih tlačitelja. Da je njihov tlačitelj bio Japanac, oni bi ustali protiv Japanaca. Činjenica da ih tlače Izraelci znači da su ustali protiv Izraelaca", pojasnio je jedan od članova zajednice.

I Na'amod i Jevrejski glas su politički aktivni, organiziraju demonstracije i protestne akcije u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

"Za mnoge Jevreje, njihova mišljenja počinju da se mijenjaju kada vide mučna razaranja u Gazi. Ne trebamo dozvoliti da nas zavara stav da je u interesu Jevreja u Evropi da brane etnonacionalizam izraelske države. Ako se slažete sa idejom da jedna etnička pripadnost treba da dominira nad drugima, to dovodi Jevreje i muslimane u Evropi u opasnost", zaključili su.