"Brojni pritisci"
13

Evropska unija upozorava Tursku na sankcije zbog provokacija na Mediteranu

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska unija upozorila je da bi mogla uvesti sankcije Turskoj zbog, kako kaže, brojnih provokacija i pritisaka koje vrši na Grčku zbog energetskih resursa i pomorskih granica.

Čelnici EU sastali su se rano u petak u Briselu kako bi, između ostalog, razgovarali i o odnosima Turske i Grčke. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ovom prilikom je pozvala Ankaru da se "suzdrži od jednostranih akcija" na istočnom Mediteranu.

Ranije su predstavnici Turske i Grčke uspostavili telefonsku vezu kako bi pokušali smanjiti rizik od sukoba u regiji. Podsjetimo da su tenzije porasle početkom ove godine kada je Turska poslala brod u sporno područje istočnog Mediterana u potragu za potencijalnim nalazištima nafte i plina.

Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)
Ursula von der Leyen (Foto: EPA-EFE)

Von der Leyen je istakla kako EU želi pozitivan i konstruktivan odnos s Turskom, a što bi, kako je dodala, također trebalo biti u interesu Ankare, javlja BBC.

"Ali to će uspjeti samo ako provokacije i pritisci prestanu. Stoga očekujemo da će se Turska od sada suzdržavati od jednostranih akcija. U slučaju takvih ponovnih radnji Ankare, EU će upotrijebiti sve svoje raspoložive instrumente i mogućnosti. Imamo set alata koje možemo odmah primijeniti", upozorila je predsjednica Evropske komisije.

Sebastian Kurz (Foto: EPA-EFE)
Sebastian Kurz (Foto: EPA-EFE)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz oglasio se na Twitteru nakon sastanka rekavši da "EU upućuje jasnu prijetnju Turskoj ako nastavi kršiti međunarodno pravo".

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da EU Turskoj nudi bliže odnose, ali se drži sankcija ukoliko se napetosti na Mediteranu ne smire.