Svijet
0

Evropska nagrada za mlade novinare

FENA
Opća uprava za proširenje pri Evropskoj komisiji pozvala je mlade novinare iz štampanih i online medija da učestvuju u natječaju o temi proširenja EU (Evropska nagrada za mlade novinare).

Evropska nagrada za mlade novinare (European Young Journalist Award) je otvorena za mlade novinare iz štampanih i online medija s prebivalištem u jednoj od 27 država članica EU, država kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU. Rok za prijave je 15. mart.

Opća uprava za proširenje pri Evropskoj komisiji je pokrenula ovaj natječaj zajedno s Evropskim udruženjem mladih novinara da bi ohrabrila mlade novinare da razmijene svoja mišljenja o politici proširenja EU. Kandidati trebaju poslati članak o temi proširenja EU objavljen između 1. januara 2007. i 15. marta 2008. godine putem www.eujournalist-award.eu.

Prijave i članak mogu biti napisani na jednom od oficijelnih jezika EU ili na jednom od oficijelnih jezika država kandidata ili potencijalnih kandidata za pridruženje EU.

Autori pobjedničkih članaka bit će pozvani na putovanje kroz zapadnobalkanske države te će im se pružiti mogućnost učešća u konferenciji s predstavnicima medija iz različitih država u junu 2008. godine.