Svijet
0

Evropska komisija o rusko-ukrajinskom plinskom ugovoru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska komisija primila je u ponedjeljak na znanje da je potpisan ugovor o isporuci ruskog plina Ukrajini i koji su uvjeti njegova tranzita preko Ukrajine u Evropu i očekuje objavu kada će točno plin poteći prema europskim potrošačima.

"Evropska komisija prima na znanje da je potpisan desetogodišnji ugovor između Gazproma i Naftogaza u prisutnosti premijera Vladimira Putina i Julije Timošenko u Moskvi danas popodne. Sada nam treba naznaka kada će točno isporuka plina biti nastavljena. Naši će promatrači provjeriti kada plin doista krene", kaže se u reakciji Komisije.

Ukrajinska premijerka izjavila je nakon potpisivanja da će ruski plin prema evropskim potrošačima poteći čim plin stigne u Ukrajinu.

"Nastavit ćemo s tranzitom plina prema Evropi čim stigne do ukrajinskog plinskog sustava. Neće biti odgoda", rekla je Timošenko novinarima na zajedničkoj konferenciji s ruskim premijerom Putinom.

Putin je rekao kako je ruski Gazprom dobio naredbu da nastavi s opskrbom plina za Evropu preko Ukrajine u svim smjerovima.

"Gazprom je spreman ispuniti svakodnevne potrebe evropskih potrošača plina", rekao je ruski premijer.

U ponedjeljak se u Bruxellesu sastala Skupina za koordinaciju plina, tijelo EU-a koje je zaduženo za nadzor sigurnosti opskrbe plinom.

Skupinom predsjedava predstavnik Evropske komisije, a u njoj su i predstavnici zemalja članica. Koordinacijska skupina ističe da su mjere redukcije potrošnje plina omogućile da zemlje članice upravljaju situacijom na način koji je najbezbolniji za potrošače. Najteže pogođena zemlja je Bugarska.

"Nakon šoka izazvanog prekidom isporuke plina 7. januara, unutarnje plinsko tržište uspjelo je kompenzirati manjak u zalihama u zemljama poput Slovačke, Austrije, Mađarske, Slovenije, i čak i Hrvatske. Bugarska još očekuje djelomično rješenje kroz isporuku plina iz Grčke", kaže se u saopćenju Evropske komisije.

"Pod uvjetom da ne bude ponovnog pada temperatura i ako se održe dodatne zalihe, pogođene zemlje, osim Bugarske, mogle bi upravljati sadašnjom situacijom još nekoliko sedmica, ako ne i cijelu zimu. Međutim, potrebne prilagodbe dovest će do dodatnih troškova za industrije tih zemalja", navodi Komisija.

Međutim, situacija je još kritična i niže temperature sljedećih dana mogle bi još pogoršati stanje, stoga Komisija traži da se opskrba plina iz Rusije preko Ukrajine nastavi što je prije moguće.

Povjerenik Evropske komisije Andris Piebalgs odlučio je poslati u najteže pogođene zemlje dvojicu zamjenika direktora u Općoj upravi Evropske komisije za energiju - Dominique Ristori večeras će otputovati u Bugarsku i Slovačku, a Fabrzio Barbaso u utorak će posjetiti Hrvatsku, a nakon toga i ostale zemlje jugoistočne Europe, koje su članice Energetske zajednice.

Njihova je zadaća da procijene stanje na terenu i preporuče moguća rješenja.