Svijet
3

Evropom se širi denga groznica

SRNA
Evropa proživljava prvo konstantno širenje denga groznice od dvadesetih godina prošlog vijeka, poslije epidemije ove bolesti na portugalskom ostrvu Madeira, gdje je oboljelo više od 1.300 ljudi, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti /ECDC/.

Portugalsko Ministarstvo zdravlja registrovalo je 1.357 slučajeva od 11. novembra, od kojih je 669 potvrđeno laboratorijskim testovima, a 688 definisano kao vjerovatni slučajevi zaraze, navodi se u saopštenju.

Dijagnozu denga groznice dobilo je oko 25 pacijenata iz Portugala, Britanije, Njemačke, Francuske i Švedske poslije povratka sa tog portugalskog ostrva. Nije registrovan nijedan smrtni slučaj, ali zvaničnici upozoravaju da širenje ove bolesti predstavlja rizik po javno zdravlje, pošto ostrvo posjećuje mnogo ljudi.

Denga groznica širi se virusom čiji je prenosilac jedna vrsta tigrastog komarca. Bolest je praćena jakom groznicom, glavoboljom, svrabom i bolovima, a u težim slučajevima dolazi do krvarenja i smrti.

Komarac koji prenosi denga virus prisutan je na Madeiri od 2005. godine, navodi ECDC, a prva dva slučaja zaraze registrovana su među mještanima 3. oktobra. ECDC navodi da epidemija i dalje traje i preporučuje stanovnicima i posjetiocima ostrva da preduzmu "individualne zaštitne mjere", poput korištenja sredstava za odbijanje komaraca. Dengu prenose komarci koji su aktivni danju.

Od avionskih posada i službi na aerodromu i u luci Madeire zatraženo je da nastave vršenje dezinfekcije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine u svijetu od denga groznice oboli 50 do 100 miliona ljudi u više od 100 zemalja. Prije 40 godina ova bolest je bila endemična i postojala je u samo devet zemalja.