U BiH nema oboljelih
0

Kako prepoznati bolest i zaštiti se od virusa Zapadnog Nila

Piše: E. G.
U Srbiji su tokom proteklog vikenda preminule još dvije osobe za koje se sumnja da su bile zaražene virusom Zapadnog Nila. Otkako se virus u toj zemlji pojavio odnio je ukupno pet života, a više osoba je zaraženo. U susjednoj Hrvatskoj ima zaraženih životinja i ljudi, dok u našoj zemlji nije zabilježen nijedan slučaj obolijevanja.

Portparolka Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Biljana Jandrić potvrdila je za Klix.ba da na Kliniku za infektivne bolesti do sada nije primljen nijedan pacijent za kojeg bi se moglo posumnjati da je zaražen virusom koji prenosi tigrasti komarac. U BiH nije zabilježen nijedan slučaj obolijevanja ni kod životinja.

U Hrvatskoj je do sada od groznice Zapadnog Nila oboljelo četvero ljudi, a najmlađa oboljela osoba ima 48 godina. Kod naših zapadnih komšija je zabilježeno i nekoliko slučajeva obolijevanja kod životinja.

O virusu Zapadnog Nila se u posljednje vrijeme najviše govori u svijetu. Prenose ga tigrasti komarci ugrizom, a ne može se prenijeti sa čovjeka na čovjeka. Radi se o virusu koji se uglavnom javlja u zemljama gdje je visoka temperatura.

Bolest sa težim posljedicama nakon ujeda komarca kod ljudi se javlja samo u nekim slučajevima. Uglavnom težu kliničku sliku imaju stariji i hronični bolesnici, a simptomi se javljaju nekoliko dana nakon uboda.

Simptomi groznice su manje - više slični prehladi i gripi, prisutna je povišena temperatura, umor i bolovi u zglobovima. Također se mogu pojaviti i drugi simptomi poput osipa, bolovi u očima i natečene limfne žlijezde. Kod težih slučajeva obolijevanja može doći i do ukočenosti vrata, loše koordinacije, paralize, drhtanja i jakih glavobolja.

Preporuka doktora je da se zaštitite uobičajnim načinom kojim se štitite od komaraca. Preporučuje se i da izbjegavate stajaću vodu jer se tu skupljaju komarci.