Svijet
6

Evropa: 16 osoba poginulo u poplavama, na hiljade evakuirano

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U poplavama u srednjoj Evropi poginulo je 16 osoba, još najmanje četiri ih je nestalo, a na hiljade evakuirano. U Češkoj je poginulo osam osoba, Njemačkoj pet, Austriji dvije i jedna osoba u Slovačkoj.

Malo bavarsko naselje Deggendorf, uz autocestu A3, završilo je pod vodom nakon izlijevanja Dunava. Kako prenosi Fox News, građane su morali spašavati helikopterom, pa su tako četiri farmera spašena u posljednji trenutak prije no što je njihov traktor odnijela voda.

Jedan od gradova koji su najteže pogođeni poplavom je Dresden na istoku Njemačke, gdje je zbog nabujale Elbe evakuirano 600 stanovnika.

Kancelarka Angela Merkel obećala je brzu pomoć od 100 miliona eura za područja pogođena poplavama, prenosi Reuters. Stanovništvu pomaže više od 100.000 spasioca, 3.500 vojnika i brojni volonteri. Čak su i Francuska i Nizozemska poslali svoje vojnike u pomoć.

Vatrogasci kažu da je u Češkoj evakuirano više od 19.000 stanovnika. U selima oko Ustija i Labema, sjevernočeškog grada od 100.000 stanovnika, policija je u brodovima dijelila pitku vodu i lijekove onima koji nisu evakuirani. Odbor za hitnu pomoću u Pragu izvijestio je kako se očekuje da voda u Elbi početkom četvrtka dosegne 10 metara, što je gotovo četiri puta više od njenog uobičajenog vodostaja.

Voditelj Glavnog centra odbrane od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković u srijedu je rekao kako bi vrh vodenog vala Dunavom u Hrvatsku mogao doći za sedam do deset dana.

Prva na udaru je Batina u Baranji, gdje je već osigurano 200.000 vreća s pijeskom. U Hrvatskim vodama očekuju da će nabujala rijeka u Batini narasti za još oko dva metra te dosegnuti vodostaj od otprilike 750 centimetara, javlja agencija VLM.