Svijet
0

EU zahtijeva oslobađanje mauritanskog predsjednika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska komisija je u četvrtak zatražila oslobađanje mauritanskog predsjednika Sidija Oulda Cheikha Abdallahija i njegovog premijera Yahyea Oulda Ahmeda Waghfadua kao preduvjet organiziranju novih izbora u Mauritaniji.

"Vojni državni udar je neprihvatljiv", izjavio je za štampu glasnogovornik povjerenika za razvoj Luisa Michela John Clancy.

Hunta, koja je u srijedu svrgnula prvog demokratski izabranog predsjednika Mauritanije, potrudila se u četvrtak da osigura narodnu podršku i da smiri međunarodnu zajednicu.

Tokom noći, vijeće od tri generala i osam pukovnika koje predvodi general Ould Abdel Aziz obećalo je "slobodne i transparentne" izbore u što kraćem vremenu.

"Ova situacija može da dovede u pitanje našu politiku saradnje s Mauritanijom u okviru koje smo s mauritanskom vladom upravo izradili program podrške od 156 miliona eura za period od 2008. do 2013. kao dodatak pomoći koja je već u toku", upozorio je Clancy.

"Želimo da izbjegnemo da novac ode u kovčege vojne hunte", kazao je on.

"Vidjet ćemo kako će se razvijati politička situacija, pa ćemo konsultirati francusko predsjedništvo Evropske unije", kazao je glasnogovornik.