Svijet
0

EU zabrinuta, Evropa ne zna šta se događa u Srbiji

FENA
Ambasador Velike Britanije u Beogradu Stephen Wordsworth izjavio je danas, povodom izbora zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića za predsjednika Skupštine Srbije, da je Evropska unija zabrinuta.

Mnogo ljudi u Evropi ne zna šta se događa u Srbiji i ne razumije zašto Demokratska stranka Srbije, koja podržava politiku integracije u EU, sarađuje s radikalima, koji imaju druge ciljeve, rekao je Wordsworth Televiziji B92.

On je ocijenio da je zato "situacija sada vrlo teška", izrazivši želju da Srbija postane jednog dana članica EU i spremnost za podršku tom procesu i nadu da će Demokratska stranka, DSS i G17 plus naći način da formiraju novu demokratsku vladu.

Wordsworth smatra da bi eventualni novi izbori bili loše rješenje, s tačke gledišta investitora, kojima je važna sigurnost, jer ih ima koji sada čekaju, jer ne zna šta će se dogoditi u Srbiji.

On je istakao da i sada u Srbiji ima razloga za investicije, kao što su položaj zemlje i obrazovanje ljudi, ali da je investitorima važno da znaju šta će se dogoditi tokom sljedećih pet ili 10 godina i da znaju da će Srbija postati članica EU.

Wordsworth je ukazao na važnost obaveze Srbije da sarađuje s Haškim tribunalom.

Da li će radikali postati prihvatljiv partner za Evropu zavisi od njih, od toga da li su spremni da ispune obaveze kao što je ta saradnja, ali iz izjava radikala "jasno je da imaju svoju poziciju", istakao je Wordsworth.

Prema njegovim riječima, za EU je ta saradnja i saradnja sa srpskom vladom i predsjednikom glavni uslov za nastavak pregovora o asocijaciji i pridruživanju, što zavisi od formiranja nove vlade, odnosno rezultata novih izbora, ukoliko ih bude.

On je izrazio uvjerenje da će Srbija jednog dana biti članica EU, ali da ne zna koliko će dugo taj proces trajati.

Wordsworth je rekao da ne vjeruje da će biti konfrontacija u Vijeću sigurnosti o statusu Kosova i da je u toku proces pregovora o novoj rezoluciji.

"Mi i Rusija imamo iste ciljeve da hoćemo da u ovom regionu bude stabilnost, da ne bude sukoba, ali mi imamo svoje, a oni svoje ideje", rekao je Wordsworth, prenio je Tanjug.

U Beču je završena jedna faza pregovora o statusu Kosova i na Vijeću sigurnosti je da donese odluku, jer nije moguć kompromis između dvije strane, od kojih jedna želi nezavisnost Kosova, a druga to ne može da prihvati, zaključio je Stephen Wordsworth.