Svijet
0

EU za koordiniranu odluku o nezavisnosti Kosova

FENA
Za Evropljane je sastanak ministara vanjskih poslova održan u ponedjeljak korak dalje od krize kakvom im je prijetila završnica priče o budućnosti Kosova.

Skoro svi predstavnici zemalja, članica EU, sa izuzetkom, Kipra, složili su se oko političkog ugla kakav Brisel treba da zauzme očekujući proglašenje kosovske nezavisnosti.

Evropljani su, zapravo, na putu da prevaziđu gotovo sigurnu krizu kakvu im je spremala kosovska završnica. U situaciji u kojoj su i zvanično propali svi pokušaji pregovora Beograda i Prištine, kada nije realno očekivati da će problem razriješiti Vijeće sigurnosti, i kada se očekuje proglašenje nezavisnosti Kosova, djeluje kao dobra vijest za evropsko jedinstvo da je samo Kipar ostao van sporazuma o budućim koracima.

Termin je - koordinirana odluka o nezavisnosti, koordinirana između Prištine, Brisela i Washingtona i provedena kada međunarodni partneri odluče da je prvi mogući trenutak za to. Taj trenutak mogao bi se mogao ukazati već nakon što budu poznati rezultati predsjedničkih izbora u Srbiji, predviđenih za kraj januara i početak februara. I to zato što Evropljani ne žele nacionalistima u Srbiji dati još jedan argument u ruke, odnosno obratno, žele osnažiti demokratske snage i na neki način ih nagraditi za očekivanu kooperativnost. Tako se kao mogućnost spominje i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju "u najskorije vrijeme", svakako prije proglašenja nezavisnosti Kosova, javio je dopisnik Glasa Amerike iz Bruxellesa.

Ministar vanjskih poslova Luksemburga, Jean Asselborn ističe: "Znamo da dvije strane neće postići sporazum. To nije pitanje vremena, već suštine - nema političke volje da se taj sporazum postigne. Dakle, moramo ostati u procesu i izbjeći jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Moguće je da se sačeka sa zaključenjem kosovskog procesa do iza predsjedničkih izbora u Srbiji. Sa izuzetkom Kipra, koji ima ozbiljnih problema koje razumijemo, sve ostale članice Unije bi trebale da slijede ovakav stav. EU ne bi trebala da reaguje na jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti".

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić u ponedjeljak je imao više odvojenih susreta s drugim šefovima diplomatije, naglašavajući da je Srbija spremna da nastavi neki oblik pregovora o kosovskoj budućnosti, ali i upozoravajući da će Srbija oštro reagovati ukoliko neka zemlja prizna kosovsku državu.

Konačni evropski stav o koracima kakvi će biti poduzeti biće uobličen, kako se očekuje, u petak kada će se okupiti šefovi država ili vlada zemalja članica Evropske unije. Nešto lakši put je do evropske civilne misije na Kosovu. Pravni eksperti kažu da postojeća rezolucija Vijeća sigurnosti daje pravni okvir za to. Čeka se samo politička odluka...