Svijet
0

EU usvojila nove sankcije protiv Irana

FENA
Lideri Evropske unije usvojili su u četvrtak novi set sankcija protiv Irana u dodatnom naporu da se prekine njegov sporni nuklearni program.

Ograničenja, koja će se uvesti osim sankcija koje je već odobrilo Vijeće sigurnosti UN-a, odobrena su tokom samita koji je prvenstveno bio usmjeren na ekonomske teme, saopćila je glasnogovornica Maja Kocijančić, prenosi AP.

U njenoj izjavi se navodi da su sankcije usmjerene protiv programa koji mogu imati dvostruku upotrebu u okviru iranskog nuklearnog programa i naftne i gasne industrije - uključujući "zabranu novih ulaganja, tehničke pomoći i transfera tehnologije".

Iranskim pomorskim i zračnim kompanijama za prevoz tereta bit će zabranjeno djelovanje na teritoriji EU, a nove zabrane izdavanja viza i zamrzavanje sredstava bit će nametnute iranskoj Revolucionarnoj gardi. Sankcije se također uvode na trgovinska osiguranja i finansijske transakcije.

Mjere imaju za cilj osnažiti ostale sankcije koje je namjetnula EU u reakciji na ranije rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a. Vijeće je prošle sedmice usvojilo vlastite sankcije nakon što je Iran odbacio plan da prekine obogaćivanje urana i razmjeni svoje zalihe nisko obogaćenog urana za šipke s gorivom.

One su također u skladu sa sličnim mjerama koje je usvojila Obamina administracija, koja je u srijedu odobrila kaznene mjere protiv novih pojedinaca i institucija za koje tvrdi da pomažu Iranu da razvije svoje nuklearne i raketne programe i izbjegne međunarodne sankcije.

Britanski premijer David Cameron izjavio je u čretvrtak kako Evropa treba igrati punu ulogu u međunarodnim naporima u suočavanju s iranskim nuklearnim porogramom.

"To znači da moramo osigurati da imamo snažan paket sankcija protiv Irana. Mi smatramo da je to nevjerovatno bitno", izjavio je Cameron.

Nove sankcije EU sada će biti proslijeđene vladinim tehničkim ekspertima da razrade pojedinosti koje će kompanije i proizvodi biti metom restrikcija i na koji način. To bi mogla biti osjetljiva procedura, uzimajući u obzir ekonomske interese država članica EU.