Svijet
0

EU upozorava da bez dogovora na Baliju sastanak na Havajima nema smisla

FENA
Evropska unija je u četvrtak upozorila Sjedinjene Države da, bez dogovora na konferenciji na Baliju, sastanak o klimatskim promjenama glavnih zemalja zagađivača, koji se organizira u januaru na Havajima, neće imati nikakvog smisla.

Američki predsjednik George W. Bush je sazvao sastanak 16 glavnih zemalja, koje emituju stakleničke gasove na Havajima, u okviru svoje inicijative pokrenute u septembru u Washingtonu.

"Ako ne uspije konferencija na Baliju, onda nema nikakvog smisla održati taj sastanak glavnih emitera stakleničkih gasova", rekao je u četvrtak Humberto Rosa, portugalski državni sekretar za okoliš, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om.

On je odbio da govori o prijetnji bojkotiranja tog sastanka, precizirajući da "on ne želi nikoga ucjenjivati".

Evropska unija nastoji da postigne ambiciozan dogovor do petka na konferenciji UN-a o klimi, koja treba da definira na Baliju okvir i kalendar pregovora o budućem režimu borbe protiv klimatskog zagrijavanja.

Ona posebno nastoji da smanji emitiranje stakleničkog gasa od 25 do 40 posto do 2020. u odnosu na 1990.

SAD, jedina industrijalizirana zemlja koja nije ratificirala protokol iz Kyota, protivi se svakoj brojčanoj oznaki i mnogobrojne delegacije je optužuju da predstavlja glavnu prepreku dogovoru.

Japan, Kanada, Rusija i Australija zasad su na istoj liniji.

Novi tekst Konvencije, s angažiranjem onih zemalja koje su ratificirale protokol iz Kyota, ostavlja mogućnost SAD-u da se ne osjeća vezanom.

Tekst je dat na razmatranje na sastanku Vijeća 40 ministara, koje je imenovala Indonezija, domaćin i predsjednik konferencije, koje obuhvata i šest predstavnika EU-a, među njima Njemačka, Portugal sadašnja predsjedavajuća EU-a i Slovenija buduća od 1. januara 2008.

Francuski ministar Jean-Louis Borloo, jedan od evropskih delegata je bio ubijeđen da "Evropa neće popustiti".

"Nas je ipak 176 zemalja koje to želimo", rekao je on.