Svijet
0

EU spremna za odlučujuće mjere za rješavanje dužničke krize

SRNA
Francois Fillon
Francois Fillon
Evropska unija spremna je da usvoji odlučujuće mjere za rješavanje suverene dužničke krize, izjavio je danas francuski premijer Francois Fillon.

"Zemlje članice, uključujući Francusku i Njemačku, kao i različite institucije EU, spremne su da usvoje odlučujuće mjere", rekao je Fillon novinarima nakon sastanka sa japanskim premijerom Yoshikom Nodom.

Lideri EU danas će u Briselu pokušati da dogovore sveobuhvatni plan za rješenje dužničke krize eurozone, ali neki veći pomak ne očekuje se do narednog samita bloka u srijedu.

Francuska će biti domaćin grupe 20 industrijski razvijenih zemalja narednog mjeseca na kome će glavna tema biti napori Evrope da suzbije i kontroliše dužničku krizu.

U Briselu su danas planirana dva samita evropskih lidera, saopšteno je iz EU.

Prvo će Evropsko vijeće razmatrati ekonomsku politiku, uključujući promovisanje rasta i zaposlenja, kao i pripreme za samit G20, a nakon toga razgovaraće lideri evrozone o finansijskoj situaciji i pravljanju evrozonom.

Na sastanku Evropskog vijeća šefovi država i vlada identifikovaće veliki broj prioriteta neophodnih za osiguranje održivog rasta i otvaranje radnih mjesta. Oni će, takođe, razgovarati o suverenoj dužničkoj krizi, ekonomskom upravljanju i dokapitalizaciji banaka.
Jačanje jedinstvenog tržišta, podrška digitalizaciji i smanjenje administracije pri pokretanju poslova neophodni su za jačanje ekonomskog potencijala EU i izvlačenje bloka iz krize, navodi se u saopštenju.

Evropsko vijeće, također, će razmatrati načine mobilizacije spoljne politike EU u cilju promovisanja rasta, uključujući samit G20 u Kanu početkom novembra.

Nakon toga šefovi država i vlada zemalja evrozone razmatraće finansijsku situaciju, uključujući jačanje bankarskog sistema, ekonomsku i fiskalnu koordinaciju i praćenje i strukturu upravljanja evrozonom.