Glasanje u decembru
21

EU sprema nove sankcije za Ruse, na listi Medvedevov sin i Putinova rodica

A. Ku.
Dmitri Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije i bivši predsjednik
Dmitri Medvedev, zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije i bivši predsjednik
Evropska komisija predlaže 12. krug sankcija Moskvi koje uključuju ograničenja za brojne pojedince među kojima je i sin zamjenika predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije i bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva, ali i rodica ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Komisija traži da se 47 pojedinaca doda na postojeće liste sankcija uključujući i rodicu ruskog predsjednika Vladimira Putina Anu Civilevu koja predsjedava fondacijom "Branitelji otadžbine" koja podržava ruske vojnike koji se bore u Ukrajini.

Na proširenoj listi je i Ilja Medvedev, čije se ime i datum rođenja poklapaju s imenom i datumom sina jedinca bivšeg predsjednika, javlja The Guardian.

On je na meti zbog pokretanja kampanje dezinformacija i propagande protiv Ukrajine.

U središtu prijedloga, koje će lideri EU tek morati da odobre na svom sljedećem samitu u decembru, nalaze se sankcije usmjerene na smanjenje komercijalnih prihoda Rusije.

To uključuje potpunu zabranu prodaje unutar bloka ruskih neobrađenih dijamanata i nakita.

Evropska komisija također predlaže nove zabrane prodaje polovnih tankera.

Predložene sankcije usmjerene su na kompanije i organizacije u brojnim sektorima u Rusiji, uključujući industriju oružja, IT kompanije koje su povezane sa sigurnosnim službama FSB-a, izborne zvaničnike koji rade u okupiranoj Ukrajini te privatne vojne kompanije slične Wagner organizaciji.