Svijet
0

EU odala počast Borisu Jeljcinu

FENA
Europska unija u ponedjeljak je odala počast bivšem ruskom predsjedniku Borisu Jeljcinu, koji je danas umro u 76. godini života.

"S dubokim žaljenjem moji kolege i ja primili smo vijest o smrti bivšeg ruskog predsjednika. Boris Jeljcin bio je tokom osam teških godina predsjednik Ruske Federacije i kroz to vrijeme dao vrlo važan doprinos koji je ostavio traga u razvoju demokracije i tržišnog gospodarstva. To zaslužuje naše poštovanje", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier po završetku sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u u ponedjeljak u Luxembourgu.

"Predsjednik Jeljcin je gledao prema Europi, a Rusiju je otvorio prema svijetu. On je uvelike pridonio da se između Njemačke i Rusije, kao i između Rusije i EU-a, razviju prijateljski i partnerski odnosi", dodao je Steimmeier.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u posebnom je saopćenju objavljenom u Bruxellesu istaknuo da je Jeljcin pridonio zbližavanju istočne i zapadne Europe.

"On je kao predsjednik imao ispred sebe goleme izazove i teške mandate, ali je zasigurno približio Istok i Zapad i pomogao da se konfrotacija zamijeni kooperacijom", istaknuo je Barroso.