Svijet
18

Erdogan: Zapad, nažalost, podržava terorizam i stoji iza planera puča

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Recep Tayyip Erdogan žestoko je kritikovao turske zapadne saveznike zbog prošlomjesečnog pokušaja puča, optužujući ih da podržavaju "terorizam" i zatražio je od Washingtona da izruči imama za koga tvrdi da je orkestrirao neuspjeli vojni udar.

Erdogan, koji krivi za pokušaj njegovog svrgavanja imama sa sjedištem u SAD-u Ferullaha Gulena, opisao je puč od 15. jula kao "scenarij napisan izvan zemlje", aludirajući na stranu umiješanost.

On je također kritikovao Sjedinjene Države što otežu s odgovorom na zahtjev Ankare da izruče Gulena, opisujući to kao "ogromnu prepreku" u turskoj borbi protiv terorizma.

"Zapad, nažalost, podržava terorizam i stoji iza planera puča", izjavio je Erdogan u predsjedničkoj palati, osuđujući "one za koje smo mislili da su nam prijatelji".

On je žestoko kritikovao njemačko pravosuđe što mu nije dopustilo da se obrati putem video linka mitingu njegovih pristalica u Koelnu tokom vikenda, rekavši da je Berlin ranije dopuštao čelnicima zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK) da to čine.

Također je optužio strane sile da su se umiješale u planiranje puča, koji su izveli odmetnuti elementi vojske.

"Taj puč nije samo nešto što se planiralo iznutra. Akteri iznutra djelovali su po scenariju pisanom izvana", kazao je Erdogan, prenosi AFP.