Svijet
0

Erdogan: Ubrzat ćemo reforme radi članstva u EU

FENA
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da će njegova vlada provesti nekoliko reformi kako bi ubrzala približavanje Evropskoj uniji.

"Odlučni smo nastaviti tok reformi. Nema opuštanja u vezi s tim", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenskim premijerom Janezom Janšom.

Janša, čija će zemlja preuzeti šestomjesečno predsjedanje Evropskom unijom u januaru, obećao je da će pomoći Turskoj u naporima da postane članica Unije, ali je upozorio da je put ka tome pun "teških obaveza", prenio je AP.

Povjerenik EU-a za proširenje Olli Rehn izjavio je u utorak da će pregovori s Turskom biti pokrenuti u domenu dravstvene i potrošačke politike i prometa, ali pregovori u više drugih oblasti i dalje su zamrznuti zbog loših odnosa Ankare s Kiprom.

Evropska unije je podijeljena u pitanju da li bi Turska, većinski muslimanska zemlja, trebalo da bude primljena u Uniju i očekuje se da će pregovori s njom o njezinom eventualnom članstvu u Uniji trajati barem deceniju.

Slovenski premijer je u zvaničnoj poseti Turskoj, u okviru koje će razgovarati i s predsednikom Abdullahom Gulom i predsjednikom parlamenta Koksalom Toptanom, prenijela je slovenska agencija STA.

Pored pitanja članstva Turske u EU-u, kao tema razgovora Janše u Ankari najavljeni su i bilateralni odnosi.