Potvrdio broj žrtava
0

Erdogan se oglasio nakon napada ispred suda u Istanbulu: Turska će nastaviti borbu protiv terorista

L. S.
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (Foto: EPA-EFE)
Turska policija ubila je dvojicu napadača iz ljevičarske organizacije, koju su vlasti označile kao teroriste, a koji su napali sigurnosni punkt ispred glavnog suda u Istanbulu, ubivši jednu osobu i ranivši pet, rekli su zvaničnici.

Ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya rekao je da su napadači bili članovi Revolucionarne narodnooslobodilačke partije-Front (DHKP-C), marginalne ljevičarske grupe koja je organizirala periodične napade u Turskoj od 1980-ih.

Grupa, koju Sjedinjene Američke Države smatraju terorističkom organizacijom, bori se protiv američkog uticaja na Bliskom istoku i širom sveta. Washington je 2014. godine čak ponudio nagradu od 3 miliona dolara za hvatanje vođa grupe.

"Čestitam našim sigurnosnim snagama koje su eliminisale izdajnički napad blagovremenom intervencijom", rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u televizijskoj izjavi.

Erdogan je potvrdio da su u napadu povrijeđena tri policajca i tri civila, od kojih je jedan kasnije preminuo.

"Turska će nastaviti svoju odlučnu borbu protiv svih terorističkih grupa i njihovih pristalica bez diskriminacije", poručio je Erdoğan.

Svjedok, Banu Bolat, ispričao je da su napadači otvorili vatru na policiju nakon kratke svađe na kontrolnom punktu koji vodi do glavnog ulaza u prostranu zgradu, koja je korištena za neka od najvećih suđenja u Turskoj, prenosi Reuters.

"Sukob je izbio na izlaznoj kapiji. Video sam dvoje ljudi, muškarca i ženu, kako pucaju na policiju. Prvi je upucan muškarac. Zatim je žena ispalila još nekoliko hitaca. Oni su pucali u nju", rekao je 25-godišnji -stari Mahir Yildiz.

Ministar pravde Yilmaz Tunc rekao je da su tužioci pokrenuli istragu o napadu.