Svijet
20

Erdogan: Ovo je posljednje upozorenje demonstrantima

FENA
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP)
Turski premijer Recep Tayyip Erdogan uputio je u četvrtak "posljednje upozorenje" demonstrantima da odmah napuste park Gezi u Istanbulu koji je razlog političke pobune što trese Tursku već dvije sedmice.

"Do sada smo imali strpljenja, ali je ono iscurilo. Šaljem posljednje upozorenje, majke, očevi, molim vas povucite svoju djecu", kazao je Erdogan u govoru održanom u Ankari pred gradonačelnicima koji pripadaju njegovoj Stranci pravde i razvoja (AKP).

"Ne možemo čekati duže jer park Gezi ne pripada snagama koje ga okupiraju. On pripada svima", dodao je on.

"Obraćam se svojoj braći, zaštitnicima okoliša, dopustite da očistimo park Gezi da ga vratimo njegovim pravim vlasnicima, stanovnicima Istanbula", kazao je šef vlade.

Erdogan je u govoru potvrdio da želi konsultacije sa stanovnicma Istanbula o projektu uređenja trga Taksim i parka Gezi čije je najavljeno uništavanje pokrenulo demonstracije 31. maja.

"Općina može konsultirati svoje stanovnike na nivou regije Beyoglu, u kojoj se nalazi park, ili na nivou cijelog Istanbula, nema zakonske prepreke", kazao je Erdogan odgovarajući demonstrantima koji tvrde da referendum ne bi bio zakonit, javlja agencija AFP.